≫ 

Vozač autobusa koji je izazvao nesreću u Zemunu ima 72 godine: "Voze po 16 sati dnevno za veću platu"

Vozača generalno nema. Ili su otišli preko ili su otišli na druga radna mesta, poput kamiona. Odatle mnogo penzionera za volanima, kažu u Sindikatu

  • 90

Znam bar trojicu vozača u gradskom prevozu koji imaju više od 65 godina i rade. Ovako Nebojša Mitrović iz Sindikata vozača GSP Beograd odgovara na naše pitanje kako to da je za volanom autobusa, koji je juče uleteo u dečji park u Zemunu i povredio pet osoba, bio čovek od 72 godine.

- Vozača generalno nema. Ili su otišli preko, ili su otišli na druga radna mesta, poput kamiona. Odatle mnogo penzionera za volanima. Kod privatnika je to naročito slučaj. Tamo su trenutno dnevnice povećane i puštaju ih da rade i po 16 sati ako hoće - ističe Mitrović.

Kako on kaže, bilo bi dobro razmotriti zakonske izmene, jer prema trenutno važećim propisima, autobus mogu da voze i ljudi stariji od 70 godina, samo ako prođu lekarski pregled i dobiju potvrdu da su sposobni.

- Ne može refleks da bude isti kod čoveka od 30 godina i čoveka od 70 godina. Drugi deo rešenja je da se vozači bolje plate i da se tako privuku mlađi da uđu u ovu profesiju ili da bar ne odu u inostranstvo - napominje on. Prosek plate vozača u GSP sa šest radnih dana nedeljno je 70.000 dinara. Ipak, oni koji kod privatnika rade po 16 sati, od ranih jutarnjih sati do večeri, mesečno mogu da zarade i do 200.000 dinara.

- Oni koji tako rade su žive bombe na točkovima, a odgovaraju za tolike živote. O materijalnoj šteti neću ni da govorim, ali i ona može da bude prilična kad samo pogledate nesreću u Zemunu - zaključuje na kraju Mitrović.

Podsetimo, vozač autobusa (72) sa linije 45 juče je nešto pre 14 sati uleteo u dečiji parkić u Krajiškoj ulici u Zemunu. Tom prilikom je povređeno pet osoba, od kojih troje dece i dve devojke, a skoro sav mobilijar u parkiću je polomljen.

Kako su nam na licu mesta ispričali očevici, vozač je zaista pobegao da ga na licu mesta ne bi linčovali. On je došao sav krvav i u šoku kod dispečera, navodno je dobio turažu i nije mogao da upravlja vozilom, čuli smo na licu mesta.

Vozač je pre hapšenja bio u otpravničkoj kućici, gde su ga policajci štitili. Na ulazu u kućicu su stajala dva policajca i jedna policajka koja im je naložila da zatvore vrata.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, ubrzo su uhapsili su D. H.  zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Sekretarijat za javni prevoz naložio je hitno izjašnjenje prevoznika kako je došlo do toga da autobus na liniji 45 udari u ogradu dečjeg igrališta u Krajiškoj ulici u Zemunu, kao i izveštaj o vanrednom tehničkom pregledu. Kako se precizira u saopštenju, reč je o vozilu koje obavlja javni linijski prevoz putnika u okviru konzorcijuma privatnih prevoznika „Ariva”, prevoznik „Unakop”. Vozilo je marke Liaz, iz Rusije.

Sekretarijat za javni prevoz je naložio vanredne tehničke preglede svih vozila prevoznika „Unakop” i to u što kraćem vremenskom roku, nakon čega je uz svu dokumentaciju potrebno da se izvesti o utvrđenom činjeničnom stanju.

Sva vozila u sistemu javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda imaju na svakih šest meseci redovan tehnički pregled, podseća se u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz.

Video: Gradski autobus proleteo kroz dečji park u Zemunu i zakucao se u dva parkirana automobila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    25. septembar 2021 | 13:41

    Zašto možemo da vidimo sliku od vozača, a od narkomana ne?

  • Srdjan

    25. septembar 2021 | 11:26

    Nije prvi put da autobus udje u iberturu i ne moze se zaustaviti. Ne vidim razlog pominjanja vozaca i njegovog godista? Bolje se fokusiratje na ispravnost autobusa.

  • bgd vulic

    25. septembar 2021 | 13:37

    licno poznajem vozaca.radio u gsp,penzioner.dobar i siguran vozac.a ovi sa negativnim komentarima mogu da lupaju do sutra.pa nije to prvi slucaj nekontrolisane ,,turaze,, ali posle toga uvek utvrde da je vozilo bilo ispravno.trenutna greska kompjutera.i posle toga okrive vozaca.a ko bi kad vozilo pocne da juri mogao da ga zaustavi.samo zid ili dobra bandera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA