≫ 

Zbog kontakta sa jednim zaraženim detetom sva deca iz vrtića idu kući: Evo zašto i koja ipak mogu u kolektiv

Odgovor na ovo pitanje dobili smo u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu

  • 12
Vrtic, korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay

Predškolske ustanove u Beogradu vraćaju zbog jednog zaraženog deteta kovidom 19 svu decu iz vrtićkih grupa kući u izolaciju koja su bila u kontaktu sa njim, što ranije nije bio slučaj. Roditelji, malo besni, kažu da su ovu meru pre očekivali u novembru i decembru kada je bio najgori treći talas, nego sad, pa se pitaju šta se dešava a što ne znaju. U Gradskom zavodu zavodu za javno zdravlje objasnili su za Telegraf.rs da se ova mera sprovodi, odnosno mera karantina sprovodi  u skladu sa „Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, kao i koje dete može u tom slučaju da ostane u vrtiću.  

Mnogi roditelji se pitaju da li će svaki put morati da izostaju sa posla ili da rade od kuće, kada svako drugo dete bude obolelo od kovida 19, a njihovo bilo u kontaktu sa njim.  

- Povučena je cela grupa na 14 dana a sve u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje sa kojim se ustanova konsultovala. Ovo se nijednom nije desilo za ovih više od godinu i po dana koliko traje epidemija korona virusa. Čak i krajem prošle godine kada su ljudi masovno obolevali. Zar ću ja kao roditelj morati uvek da izostajem sa posla ili da radim od kuće i čuvam dete kad se kod svakog drugog deteta potvrdi korona, jer moje nema ko da čuva? Samo mi treba objašnjenje šta se sada dešava, da li je delta soj opasniji po decu - pitala je besna i zabrinuta majka M.J. koja se javila našoj redakciji.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu preciziraju da se mera karantina sprovodi u skladu sa „Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, član 31 i 31a i sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u  Srbiji Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut.

- Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv - objašnjavaju za Telegraf.rs u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slučaju ostali ukućani ne stavljaju u karantin.

- Ukoliko dete nema ko da čuva jedan od roditelja ima pravo na bolovanje - dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Međutim, nije svuda u Srbiji tako.

Predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost", Suzana Lazarević kaže za Telegraf.rs da ovakva mera nije doneta na nivou države za vrtiće.  

- Mi i dalje radimo po starom. To znači da se, ukoliko se kod deteta dijagnostikuje kovid 19, ono povlači u izolaciju, vaspitači i servirke testiraju, ali grupa nastavlja sa radom.Tako je bar u Bujanovcu, ali možda su lokalni štabovi doneli drugačije odluke u skladu sa epdemiolokom situacijom - kaže Lazarević za Telegraf.rs.    

Video: Na Institutu za majku i dete, petoro dece na kovid odeljenju

 (Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    29. septembar 2021 | 07:30

    Zbog kontakta sa jednim detetom (unukom koja ide u vrtić), cela porodica, baka, deda, majka, ujak, ujna i njihova deca, već dve nedelje vuku koronu. Deda u bolnici. Svi vakcinisani. Deca su rasejala koronu, razbolese celu naciju. Ko je tu lud ja ne znam. Ne treba zatvaranje, ali maske su svuda obavezne. Ne nosi dete masku, roditelja po dzepu, pa da vidis kako moze da nosi. Ne bi se ovako sirio virus, kao pozar. Blokirani bolesni, ne mogu da rade, blokirani zdravi, prelezali, jer moraju da cuvaju decu. Odlicna taktika kriznog staba.

  • Haos

    29. septembar 2021 | 08:48

    Gledajući sveukupnu situaciju sa koronom u celom svetu ispada da svuda j.. e lud zbunjenog, kakvu god da donese meru nekom ne odgovara što je i logično, virus ćemo svi imati na neki način i to je neminovno, sad kako ko prođe, moja školska drugarica nije imala sreće danas joj je sahrana (umrla u Batajnici) mogla je da živi još dugo alii, tako da moramo se sami čuvati ako nam je do života, najteže je roditeljima sa decom malo idu u škole i vrtiće pa ne idu a ti izostanci kod privatnika ne nailaze baš na odobravanje iz mnogo njemu poznatih razloga ako u prodavnici danas ne mogu da dođu dve radnice ko će da radi i mnogo drugih stvari tako da i njih treba razumeti.

  • Čiča

    29. septembar 2021 | 09:34

    Tek kada vas ubede da su deca najopasnija, kada počnete da bežite od svoje dece, kada ih izolujete, zabrnjičite i na kraju vakcinišete, tek onda je postignut cilj. Roditelje ste već vakcinisali sada će morati i decu. Drvo kada mu se poseče i koren i krošnja više nije drvo. Onda je trupac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA