≫ 

Da li je zaraznija četkica za zube ili kontejner? Ljudi iz straha prave deponije, u toku je uporedna analiza

Analize treba da pokažu da li je korišćenje kontejnera opasnije od upotrebe stvari koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu, poput sunđera za sudove ili četkica za zube

  • 1

Po prvi put JKP "Gradska čistoća" vršiće analize bakterija, na osnovu briseva uzetih sa različitih delova kontejnera, najavljeno je iz ove ustanove. Kako je rečeno, analizi će podleći oko 1000 sudova za odlaganje otpada, u deset beogradskih opština.

Ekipa Telegrafa je prisustvovala početku ove akcije, a kako nam je objasnila Mirjana Cakić iz JKP "Gradska čistoća", motiv za pokretanje ovog projekta jeste strah građana da će se zaraziti ukoliko koriste kontejnere.

- Prvi put radimo ovu vrstu briseva, koliko su kontejneri u Beogradu prljavi, jer se određeni broj sugrađana žali zašto kontejneri ostaju otvoreni, da psi lutalice i ptice ne bi raznosili otpad, kao i da se ne bi širili neprijatni mirisi. Kada naši radnici zatvore kontejnere, onda dolazimo do drugog problema, a to je da sugrađani ne žele da otvaraju kontejnere, pa čak ni one koji imaju nožne papuče, pa tako smeće ostavljaju pored. Tako, mi praktično pored kontejnera imamo mini deponije - objasnila je Cakić.

Ona kaže da je reč o jednoj vrsti neopravdanog straha.

- Želimo da razbijemo mit i vidimo stvarno kakva je situacija na terenu, koliko su oni zaista prljavi i da li će nam biti nešto ako koristimo nožne papuče ili ručice na njima. Po prvi put radimo ovaj vid istraživanja. Ono što je važno sa sugrađane jeste da ćemo izdvojiti broj bakterija koji se nalazi na kontejnerima, a zatim i soj bakterija. Pored toga, radićemo testiranje i na leptospiru koju prenose glodari koji vole smeće, pa ih često može biti pored kontejnera.

Tako će, pored analiza opranih i neopranih kontejnera biti urađeni i brisevi predmeta koje koristimo svakodnevno u domaćinstvu, poput sunđera za sudove i četkica za zube.

- Sada smo radili testiranje kontejnera koji nisu oprani. S obzriom da imamo vozila koja rade pranje kontejnera na terenu, radićemo opet briseve na kontejnerima i nakon njihovog pranja. Tako želimo da vidimo razliku i efekte pranja ovih sudova. Kada analize budu završene, mi ćemo obavestiti javnost o tome. Takođe, obavestićemo i o analizama sunđera za suđe i četkica za zube, jer želimo da proverimo da li su kontejneri znatno prljaviji od stvari koje imamo u domaćinstvu i svakdnevno koristimo, kako bismo smanjili taj strah da ćemo se zaraziti nečim ako koristimo delove kontejnera koje služe za zatvaranje i otvaranje - najavila je Cakić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    1. oktobar 2021 | 14:43

    Bolje je da placate ljude da ciste kontenjere negoli sto placate ljude da ih analiziraju,koje gluposti .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA