≫ 

Tijana i Jelena vode “rat” protiv insekata i glodara: Prilaze im i udvarači, na napade odgovaraju osmehom

*Tijana i Jelena su već pet godina jedine devojke koje u JKP "Gradska čistoća" rade na poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije *Građani im često prilaze da pričaju sa njima *Ove godine je bilo i čestih slučajeva napada na radnike preduzeća

  • 3

Tijana Šobota (30) i Jelena Matić (28) jedine su devojke zaposlene u JKP "Gradska čistoća" koje rade na poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Svaki dan, već pet godina, njih dve provode sate na terenu, a njihove kolege tvrde da su u svom poslu pravi profesionalci.

Kako objašnjavaju za Telegraf.rs, rad na suzbijanju insekata i glodara počele su sasvim spontano, nakon završene Medicinske škole.

- U "Gradskoj čistoći" radim u sektoru za ekologiju i unapređenje životne sredine, na poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije tj. na suzbijanju glodara, krpelja i komaraca. U ovom periodu postavljamo preparate na potencijalna žarišta i već postojeća žarišta glodara - objašnjava Tijana, dok Jelena dodaje:

- Radimo više poslova. Tokom leta suzbijanje komaraca, tokom zime suzbijanje glodara. Svakodnevno izlazimo na teren, obavljamo kratak monitoring, postavljamo preparate.

Dinamičnost i svakodnevno menjanje terena, jeste ono što ih je privuklo ovom poslu.

- Opis konkursa mi je bio jako interesantan, a ja sam neko ko je uvek za akciju. Ovaj posao vam upravo to omogućava, uvek ste na terenu i u pokretu. Kada sam porodici saopštila čime ću se baviti, iznenadili su se malo, ali su posle prihvatili svi i sada im je to normalno - kaže Jelena.

Slične reakcije su imali i Tijanini najbliži, ali, kako tvrde ove dve devojke, kolege ih "drže kao malo vode na dlanu".

- Kolege nas doživljavaju ravnopravno, super se odnose prema nama. Čak smo skoro dobile i još jednu novu koleginicu, jer smo dosad bile samo nas dve kao žene operativci - naglašava Tijana.

Objašnjavaju da bi volele da imaju još poneku koleginicu, ali da mnoge žene imaju strah i predrasude prema ovoj vrsti poslova. Zbog toga, poručuju damama da, ukoliko žele, slobodno treba da se oprobaju u ovom dinamičnom radu.

- Pozvala bih žene da se prijave, zanimljiv je, nije težak i nije loš kako zvuči - dodaje Jelena.

Građani ih pozdravljaju, imaju i udvarače

Građani neretko budu iznenađeni ili oduševljeni kada sretnu Tijanu i Jelenu na terenu.

- Reakcije građana su uglavnom lepe, oduševe se ljudi. Nisu navikli da vide dve devojke da rade taj posao. Neki čak vole da priđu i porazgovaraju sa nama - tvrdi Tijana, a Jelena dodaje da se među njima neretko pojavi i poneki udvarač.

- Dešava nam se da priđu momci i pitaju da li nam je taško, treba li nam neka pomoć. Simpatično je, ali se trudimo da ostanemo profesionalne i ne odgovaramo na takve komentare.

Nažalost, postoje i negativna iskustva na terenu, naročito od kada je počela pandemija.

- Bilo je i negativnih komentara, prilazili su da nas psuju, ali se izborimo i sa tim kroz smeh i šalu. Uglavnom nas optužuju da ih "trujemo koronom". Ipak, nismo doživele neki veći incident kao neke naše kolege. Verovatno odustanu kada vide da smo žene, mada se nas dve ne plašimo - zaključuje Jelena.

Najavljeno suzbijanje krpelja

Sezona zaprašivanja komaraca zvanično je završena, a dolazi sezona suzbijanja krpelja, potvrdili su ranije za Telegraf.rs iz JKP "Gradska čistoća".

Kako je tada objasnila Milica Rajković ispred ovog preduzeća, sezona je okončana uspešno, a monitoring je pokazao da je broj odraslih jedinki komaraca značajno opao.

- Akcija suzbijanja odraslih jedinki komaraca je završena, više ne radimo njihovo suzbijanje zbog trenutnih temperatura i zato što je naš monitoring pokazao da je brojnost komaraca veoma niska - objasnila je Rajković.

Ipak, kako kaže, tu posao radnika JKP "Gradska čistoća" nije završen. Na red dolazi i "obračun" sa krpeljima.

- Iako naš monitoring pokazuje da brojnost nije prevelika, mi ćemo svakako uraditi suzbijanje krpelja na teritoriji Grada Beograda. U zavisnosti od brojnosti na terenu, to će biti jedna akcija ili više njih, što naravno zavisi i od vremenskih uslova.

Video: Gradska čistoća prvi put radi briseve na kontejnerima: Građani strahuju, plaše se zaraze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA