Studenti medicine saglasni sa odlukom da na fakultet ulaze ako ispune posebne korona mere

Nastavi mogu da prisustvuju samo studenti koji su vakcinisani, preležali koronu ili imaju negativan PCR test

  • 6
Medicinski fakultet u Beogradu

Foto: Nikola Tomić

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kažu da su saglasni sa merama koje je uvela uprava te ustanove, a koje podrazumevaju da pohađanje nastave bude omogućeno samo onim studentima koji su vakcinisani, preležali koronu ili imaju negativan PCR test.

Naime, pojedini protivnici epidemioloških mera najavili su za danas protest ispred Medicinskog fakulteta, a kao razlog naveli, kako kažu, uvođenje tzv. "kovid propisnica" za prisustvo nastavi, međutim, sami studenti medicine u takvim merama ne vide ništa sporno i dodaju da to nisu nikakve kovid propusnice.

Predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Aleksandar Ðurić rekao je za Tanjug da studenti apsolutno podržavaju odluku nove uprave o pohađanju nastave, jer shvataju da je to neophodno kako ne bi ugrozili pacijente na vežbama, ali ni svoje kolege.

- Sve ostalo što se govori protiv mera je zloupotreba u neke političke svrhe i jednostavno neznanje koje se koristi protiv Medicinskog fakulteta i studenata medicine -  rekao je Ðurić.

On je naglasio da je na Medicinskom fakultetu vakcinisano više od 90 odsto studenata pete i šeste godine, a da su se oni koji nisu vakcinisani izjasnili da će se vakcinisati kasnije, jer su preležali koronu. Takođe, naveo je da su studenti u prve četiri godine vakcinisani u približno 90 odsto slučajeva.

Dusan Andrić, student šeste godine sa prosečnom ocenom 9,87, takođe kaže da podržava mere koje je uveo fakultet i vakcinaciju, te ističe da je to važno da bi se vežbe uopšte održavale.

- Medicina se zasniva na teoriskom znanju ali to znanje bez prakse ne znači mnogo, tako da su nam vežbe neophodne da bi u budućnosti moje kolege i ja mogli uspešno da lečimo ljude -  istakao je Andrić.

On je dodao da studenti mogu prisustvovati nastavi i bez vakcinacije uz negativan test.

- Medicina je nauka koja se zasniva na činjenicama i dokazama, a ne na nekim pretpostavkama i hipotezama koje nisu dokazane -  kaže ovaj budući lekar.

I njegov kolega, predsednik Sportskog društva Medicinskog fakulteta Dragutin Srbljak podržava mere, smatrajući da se studenti zloupotrebljavaju za skupljanje političkih poena.

- Osim za nastavu, za koju nam traže test ili vakcinu, mislim da je to jako bitno i za ostale vannastavne aktivnosti kao što je održavanje studentske lige. Veliki deo studenata je već vakcinisan, tako da smatram da je pozivanje na protest nepotrebno i predtavlja zloupotrebu studenata za sakupljanje nekih političkih poena -  ocenio je Srbljak.

I dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Lazar Davidović rekao je ranije za Tanjug da se u toj obrazovnoj ustanovi neće sprovoditi nikakve kovid propusnice, jer nemaju ni nameru ni pravo da ih koriste, već je reč o poštovanju epidemioloških mera svakog ko boravi u zgradi fakulteta.

To znači da će svako ko bude prisustvovao nastavi morati da ima ili potvrdu o kompletnoj vakcinaciji ili o preležanom kovidu ili negativnom antigen ili PCR testu, a studenti i zaposleni neće moći da prisustvuju nastavi ukoliko imaju znake respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prele

    4. oktobar 2021 | 14:18

    Da bas su saglasni imaju protest ispred fakulteta mozda da odete da slikate ako vec necete nista da obavestite

  • Sigurno

    4. oktobar 2021 | 15:16

    Sumnjam da su studenti saglasni sa merama koji su ovi pokusali protivustavno da uvedu. Ovo NE SME I NE TREBA da prodje kao svaka druga vest.

  • Marijana

    4. oktobar 2021 | 18:09

    Bravo deco! Ne bih volela da me leči neko ko ne veruje u medicinu i njena dostignuća i ne vodi računa o pacijentima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA