"Nikad se ne završava jednim šamarom": Kako da prepoznate žrtvu i nasilnika, i šta ne smete da ignorišete

Nasilje nad ženama tipičan je primer zloupotrebe moći jednog pola nad drugim

  • 1
tribina, nasilje u porodici, nasilje nad ženama. grocka, centar za žrtve nasilja dar Foto: Telegraf.rs

Tribina o nasilju u porodici, kao i prevenciji nasilja u organizaciji Centra za žrtve nasilja Dar održana je danas u prostorijama Opštine Grocka. Tribinu je vodila predsednica udruženja Marija Milanović, a učestvovali su specijalistinja neuropsihijatrije dr Mirjana Tomović, pravnik Filip Lekić i dr prof. Hatidža Beriša sa Vojne akademije.

S obzirom na to da je poslednjih godina, a naročito poslednjih nekoliko meseci nasilje pojačano, svaki pojedinac treba da zna kako da spreči nasilje ili na koji način da ga prijavi ukoliko se ono već dogodilo.

Dr Mirjana Tomović istakla je da problem kod nasilja nad ženama u okviru porodice u tome što je žrtva u dopunskom, odnosno emotivnom osdnosu sa nasilnikom.

- Nasilnik je u tom slučaju ispunio svoju želju da nekog kontroliše. U činu nasilja on se perfidno brani, govoreći da je izazvan, da ga žrtva ne poštuje, kako bi sa sebe skinuo odgovornost. Nasilje može da se odvija godinama, a da niko sa tim nije upoznat. Žrtva ćuti, povlači se, opravdava nasilnika. Uvek se počinje psihološkim nasilje, a ono potom prelazi u fizičko i to je momenat kada žrtva zaista shvati da nasilje postoji - objasnila je doktorka dodajući da nasilnik može da bude nasilan i prema komšijama i široj porodici ukoliko pokušavaju da pomognu žrtvi.

Dr prof. Hatidža Beriša osvrnula se na uzroke nasilja.

- Nasilnik se ne rađa, on se postaje. Nasilje nad ženama u okviru porodice uglavnom počinje sa ekonomskog aspekta, ukoliko samo jedan član ima primanja, ili neko od članova porodice dobije otkaz. Prve varnice se javljaju kada ne postoji dovoljan budžet, nakon toga sledi socijalni uzrok. Većina kada ljudi kada ostane bez posla utehu traži u alkoholu. To nije način rešavanja problema, već agonija nagomilavanja problema. Kada nemate modus da nađete rešenje problema javlja se prostor za ispoljavanje nasilja, svađa preraste u fizički obračun, a nasilje se nikada ne završava jednim šamarom - istakla je profesorka i napomenula da se broj slučajeva nasilja u porodici povećao tokom pandemije virusa korona.

Pravnik Filip Lekić nadovezao se na priču profesorke Beriše i dodao da je nasilje nad ženama tipičan primer zloupotrebe moći jednog pola nad drugim.

- Razni su razlozi zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje. Misle da im niko neće verovati, da zakonski ne mogu da postignu ono što žele, strah ih je od samog nasilnika. Takođe se u nekim slučajevima javlja strah kod žena koje nemaju prihode. Ostaju u zajednici sa nasilnikom zbog dece i zbog toga što brinu šta će da kaže komšiluk. Takođe, često misle da se nasilje neće ponoviti. Ako žena pretrpi nasilje, treba odmah da ode u nadležnu policijsku stanicu. Tamo postoje službenici koji su žene koje su prošle obuku u vezi sa nasiljem nad ženama, odnosno nasiljem u porodici. Dolazi do saslušanja i nasilniku se određuje zabrana prilaska od 24 sata, a sada se ona po automatizmu produžava na 30 dana - objasnio je i dodao da, ukoliko nasilnik prekrši zabranu prilaska, ne izlazi pred tužioca, već policija može da mu odredi pritvor do 30 dana.

Zbog svih navedenih razloga veoma je bitno na vreme prepoznati znake nasilja, kako bi žrtvi bila pružena pomoć. Policija ne može da zna za slučaj nasilja pre same prijave, te tu mogu da pomognu, komšije, prijatelji, rodbina. Žena koja počinje da se ponaša drugačije, koja je izrazito vodila računa o sebi, ali se više ne sređuje, žena koja izbegava druženje iako je ranije bila veoma društvena, živahno dete koje je odjednom postalo ćutljivo ili povučeno znaci su da postoji nasilje u porodici. Za slučaj da je žena u strahu da prijavi nasilje, osobe iz njenog i okruženja dece, kao i zaposleni u školi sa kojima dete provodi vreme treba da obrate pažnju na te naizgled male znake, jer oni često mogu da otkriju da se dešava nešto veliko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    4. oktobar 2021 | 21:42

    Evo moj rodjak zena ga prevarila i ispalo da je odgajao tudje dete 4 godine, jeste joj lupio samar okrenuo se, nikad je vise nije video. Zavrsilo se na jednom samaru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA