≫ 

Odakle dolazi dim koji povremeno prekrije Blok 45 na Novom Beogradu

Kada se dim nadvije nad ovim delom grada, uređaji za merenje zagađenja pokazuju ekstremne vrednosti

  • 5
Dim Novi Beograd Printskrin: RTS

Usred leta stanovnici Bloka 45 po najvećoj vrućini moraju da zatvaraju prozore. U stanove im ulazi dim, vrlo neprijatanog mirisa, a tvrde i da se dešava da u izmaglici od dima bude i ceo Blok 63, koji se nalazi preko puta. Nadležni još nisu otkrili uzrok, a stanari samo nagađaju.

Tabla sa upozorenjima koja se ne poštuju. I ne samo što se otpad baca, pa se stvaraju deponije, već se i pali, a dim stanovnicima Novog Beograda zagorčava život. Na prvoj liniji su zgrade u blokovima 45, 71 i 72.

- Ne govorimo ovde o sporadičnim akcijama paljenja otpada na divljim deponijama, već je to konstantan proces kome smo izloženi od ujutru do uveče. Svedoče i snimci komšija, pošto su prinuđeni da u toku dana na svakih sat vremena snimaju paljenja -  objašnjava Nataša Gligorijević za RTS.

Kaže da četiri do pet puta u toku dana vide paljevine koje idu ka njihovim zgradama.

Kada se dim nadvije nad ovim delom grada, uređaji za merenje zagađenja pokazuju ekstremne vrednosti.

- Ovde se ne zna šta se spaljuje. Mogu da se spaljuju i kancerogene materije ili krajnje opasne materije - navodi Dragan Aleksić.

Iako stanari ne žele da istražuju i otkrivaju ko i šta pali jer smatraju da je to posao državnih institucija, ostaci na zgarištu daju odgovore na pitanja.

- Prema našim saznanjima to funkcioniše tako što određene firme skupljaju kablove. Na koji način skupljaju u to ne ulazim, da li je to otpad. Da ne bi plaćali mašine koje su skupe i koje mogu da odvoje bakar iz žica, jednostavno spale kablove. Kao sirovinu bakar dalje prodaju firmama koje to od njih otkupljuju - objašnjava Stanislav Vučković.

Oni koji se otkupom sekundarnih sirovina bave pred kamere nisu želeli. Prema saznanjima RTS, kilogram bakarne žice košta oko 80 dinara, ali ukoliko ponudite čist bakar, u zavisnosti od kvaliteta, možete dobiti od 400 do 750 dinara.

Stanari najavljuju blokade

Stanari su pisali i krivične prijave, obraćali se nadležnima, ali do sada su, prema njihovim rečima, na teren izlazili samo vatrogasci da bi gasili vatru.

- Nama je sledeći korak da u skorije vreme blokiramo ulice ovde da bi se zapitala ova vlast dokle da nas truju ovi ljudi. Ovo je katastrofa 21. veka -  ističe Dušan Šušić.

Pre dve nedelje stanari su održali skup.

Na društvenim mrežama je oformljena grupa pod nazivom "Blokada smrada" koja sada ima 600 pratilaca. U planu im je da se registruju kao udruženje građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile basket

    7. oktobar 2021 | 08:43

    Preko puta je blok 61 i blok 62 koji je malo dalje udaljen od tih "paljevina"

  • Вецко

    7. oktobar 2021 | 09:06

    Тотално је не одговорно што су државне инстуције изигнорисале видљиви дим који нарушава здравље људи из тог окружења.Где је комунална инспекција и где је инспекција институција из области здравља становништва?Очигледно је да су чула вида ,мириса и активност зазрварања прозора сваког становника новобеоградских блокова регистровала нездраву животну средину .Верујем да људи у институцијама која брину о здрављу становништа све то знају...просто је немогуће да нису информисани.

  • Hulk

    7. oktobar 2021 | 09:10

    Pa Stepin vajat purnja kao lokomotiva 365 dana po 24 časa. To kao niko ne vidi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA