Ptičiji grip bio koban za devet uginulih labudova: Zemunski kej označen kao žarište

Tokom kontrole uzeti su brisevi sa tri uginula labuda, a analize ukazuju na pomenutu bolest

  • 0
NOVI SAD PRIRODA DUNAV Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Devet labudova, koji su pronađeni u Beljarici, na levoj obali Dunava, uginuli su od ptičijeg gripa, zvanično je potvrđeno.

Veterinarski inspektori obavili su vanrednu kontrolu, uzeli briseve i zaključili da je za ptice bila kobna takozvana avijarna influenca, pišu Novosti.

Uprava za veterinu označila je Kej oslobođenja u Zemunu, gde se pojavio prvi oboleli labud, žarištem i ovo područje proglašeno je za ugroženo.

Kako je navedeno, tokom kontrole uzeti su brisevi sa tri uginula labuda, a analize ukazuju na pomenutu bolest. Osim ptica, na ovaj virus su osetljivi ljudi, svinje, glodari i mačke.

- Područje u prečniku od tri kilometra od žarišta, tačnije Keja oslobođenja, proglašava se zaraženim - navodi se u dokumentu Uprave za veterinu.

- U poluprečniku od 10 kilometara područje je ugroženo. Kako bi se sprečilo širenje bolesti donosi se odluka da se obavi popis gazdinstava i da se živina pregleda. Na popisu će se naći gazdinstva na rubnim delovima zaraženog područja. Osim ove, donosi se još odluka kako bi se sprečilo širenje virusa.

Članovi udruženja "Eko-Pančevački rit" nastaviće da apeluju na JP "Srbija šume" i Lovačko udruženje Beograd, da spreče lov na fazane, patke i divljač jer su oni prenosioci virusa. Takođe navode da će se obratiti JP "Srbija šume" da uklone i ostale leševe labudova iz Beljarice, jer oni gazduju ovim područjem.

Virus koji izaziva bolest avijarna influenca prenosi se direktnim i indirektnim putem preko divljih ptica, inficirane živine. Virus se razmnožava u ćelijama digestivnog i respiratornog trakta.

Različiti sojevi ovog virusa tokom prošlog veka izazvali su tri pandemije, špansku groznicu početkom 20. veka, azijski grip 1957. godine i hongkonški grip krajem šezdesetih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA