≫ 

Vikend putovanja i kućne žurke bez sertifikata i kontrola: Da li mlade zaista pogađaju nove mere?

Smatra se da će uvođenje kovid sertifikata najviše pogoditi mlade, koji sada traže altrenativne načine provoda ukoliko ne poseduju ovu propusnicu

  • 12
Klub, žurka Foto-ilustracija: Shutterstock

Uvođenje kovid propusnica, mera je koja je odmah podelila mišljenja javnosti, ali i postavila pitanje njihove efikasnosti, budući da se primena sertifikata odnosi samo na kafiće i klubove od 22 sata. Međutim, oni koji su možda najviše pogođeni ovom merom jesu mladi ljudi, među kojima ima i onih koji nisu primili nijednu dozu vakcine.

I u okviru mlade populacije postoje različiti stavovi o kovid sertifikatima, ali omladinici ne deluju previše zabrinuto, jer, kako kažu, uvek postoji dobra alternativa noćnom provodu u klubovima. Kućne žurke, iznajmljene vikendice, izleti, ideje su različite, objašnjavaju nam oni.

Nikola, student Filološkog fakulteta i stanovnik Studentskog grada, objašnjava za Telegraf.rs da se situacija u ovom domu nije drastično promenila.

Kovid propusnica, kovid propucnice Telegraf.rs

- Zapravo, odajem se utisku da je u Studenjaku stanje mirnije nego u proteklih par meseci, u svakom slučaju klupice i "ostrvo" na auto-putu više nisu opcija za provod zbog lošeg vremena. Jedino što mi pada na pamet kao alternativa u ovom slučaju jesu vikend putovanja - ako pravite kućnu žurku, ne morate da razmišljate o ograničenjima i propusnicama, posebno ako iznajmite vikendicu koja je van grada. Čuo sam za jedan takav slučaj, ne bih se usudio reći da ih ima više - kaže nam on i izražava sumnju da postojeća mera može omasoviti vakcinaciju kod mladih.

- Mislim da ta mera neće podstaći studente da se vakcinišu, mislim da je čak i paradoksalna, već se i odomaćila šala kako korona hara tek posle deset. Imam utisak da će oko te mere biti više sukoba nego koristi - kaže Nikola.

Sličnog mišljenja je student antropologije Nemanja, koji objašnjava da se uvođenje propusnica nije suviše odrazilo na kvalitet njegovog života.

- Planiram da se vakcinišem, ali ne zbog nove mere. Lično me ne pogađa, jer ne izlazim često, ne volim kafiće i noćne klubove. Družim se najviše na kućnim žurkama, što mislim da je i dobar način za provod među mladima, tako da mi kovid propusnice od 22 sata inače nemaju mnogo smisla - kaže Nemanja.

Podsećamo, kovid propusnice uvedene su za ugostiteljske objekte u periodu posle 22 sata od 23. oktobra. Kažnjavanje za nepoštovanje tih mera stupilo je na snagu u ponedeljak, 25. oktobra.

Novogodišnja žurka Foto: Shutterstock

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od sledećeg: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom, pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Počelo kažnjavanje

U ponedeljak je počelo kažnjavanje onih koji borave u zatvorenim ugostiteljskim objektima, a koji nemaju kovid propusnicu.

Mnogi ugostiteljski objekti skratili su radno vreme do 22 časa.

Obradovic: Efekti propusnica za dve nedelje, fokus na mladima

Ministarka Marija Obradović naglasila je da će se efekti uvođenja kovid propusnica znati za dve nedelje.

Obradović, koja je i predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, rekla je da 2.400 inspektora kontroliše situaciju u ugostiteljskim objektima posle 22 časa, napominje u svim gradovima i opštinama.

Početak kontrole kontrola kovid propusnice Foto: Telegraf

- Najveći broj ugostitelja je odlučio da skrati vreme do 22 časa. To u ovom trenutku može da bude kratkoročno rešenje, ali suština uvođenja kovid propusnica jeste fokus na mlade koji se u najvećem broju nalaze u tim mestima, uz neodržavanje distance, a oni su i najmanje vakcinisani - poručila je Obradović na TV Prva.

Đerlek: Tražićemo rigoroznije mere

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je legitiman potez da država zaštiti zdravlje i živote građana, a kovid porupsnice se uvode da se zaštite životi.

- Sačekaćemo sedam do deset dana i ako bude pozitivnog efekta kovid propsunica bićemo zadovoljni, ako ne bude Ministarstvo će na Kriznom štabu tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere - istakao je Đerlek.

Video: Prvi snimci kontrole kovid propusnica: Tri atraktivne drugarice dobile upozorenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    31. oktobar 2021 | 21:48

    Alo bre, svi znamo da kovid propusnice nisu ovde zbog bilo čijeg zdravlja, tako da oladite

  • Srbin

    31. oktobar 2021 | 22:13

    Hteli mi to ili ne nova pravila u celom svetu potvrđuju da je dosadašnji način života prošlost . KOVID propusnice su nešto što će svako morati da ima ukoliko hoće da radi,ide preko granice jednom rečju ko hoće da normalno funkcioniše . Džaba protesti i otpor nečemu što je neminovnost!!!! Zapamtite niko ne može da se suprostavi državi i njenim zakonima a to smo mogli da vidimo u mnogim filmovima kao što je film Duboka Država … pogledajte ovaj film i niće svima jasnije šta nas čeka u bliskoj budućnosti !!!! NISU TO TEORIJE ZAVERE TO JE VEĆ POČELO !!!

  • B

    1. novembar 2021 | 06:45

    U mom gradu niko ni ne trazi kovid propusnicu vec jednostavno lokali rade do 22h i to je to. Tako je i najbolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA