≫ 

Uništen mural Ratku Mladiću: Prosut kreč po njemu

Preko murala je bačena kanta kreča

  • 96

U Njegoševoj ulici uništen je mural posvećen Ratku Mladiću. Preko murala je prosut kreč.

Đorđo Žujović, predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije, čiji je predsednik Rasim Ljajić, rekao je za Nova.rs da je njegova civilazacijska dužnost bila da uništi mural posvećen Ratku Mladiću, jer se njime baca ljaga na sve građana. On je rekao da je ispred murala zatekao čoveka za kog pretpsotavlja da je pripadnik jedne desničarske organizacije, te da mu je isti pretio, govoreći da zna ko je i da će ga pronaći.

- Mural sa likom Mladića predstavlja ljagu na obrazu svakog građanina Srbije, bez obzira na to kom narodu pripadao, koje je vere ili političke orijentacije. Svi oni koji se trude da brane taj mural čine medveđu uslugu svima nama - objašnjava Žujović, koji ističe da njegov potez predstavlja civilizacijski čin.

- Ovo što sam uradio smatram normalnim, ljudskim činom. Pružam podršku svakome ko svojim aktivnostima pokazuje da mu je ipak stalo do borbe za normalno društvo - kaže on i dodaje da je bna licu mesta zatekao "čuvara" murala.

U utorak uveče je kordon policije blokirao Njegoševu ulicu i sve prilaze muralu Ratka Mladića u nameri da spreči aktiviste, građane, predstavnike NVO, ali i članove opozicionih političkih stranaka, koji su došli da podrže aktivistkinju i nekadašnju poslanicu Aidu Ćorović da priđu muralu. Sinoćnji protest je završen bez većih incidenata, ali kako je najavljeno nastaviće se i narednih dana.

Ranije je policija u civilu privela Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural. Ona je pre 19 sati puštena iz policije.

Podsetimo, mural sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog u Hagu na doživotni zatvor, oslikan je letos na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića.

Video: Mural mora pasti: Protest podrške aktivistkinji Aidi na Vračaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    10. novembar 2021 | 11:35

    Samo se treba zapitati, da li bi u Hrvatskoj i Bih dozvolili da se to desi sa muralima Tudjmanu i Aliji? Sramota. Stid me sta pojedine grupe i pojedinci rede po Srbiji bez kazne.

  • Нво на рац

    10. novembar 2021 | 11:33

    Не значе вам ништа фарбе ни јаја,Србија је уз ђенерала до краја!

  • SPravda

    10. novembar 2021 | 11:20

    Oslikati stotinu novih na većim visinama zgrada! Ratko je srpski heroj! Niti zločin niti genocid!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA