≫ 

Grupa mladih čisti mural Ratku Mladiću: Doneli vodu i krpe, pokušavaju da skinu kreč

Pripadnici policije priveli su juče šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića na Vračaru

  • 50
Mural Ratko Mladić Čišćenje Foto: ATA Images

Nakon što je Đorđo Žujović, predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije, polio kantu belog kreča preko murala Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, grupa mladih se okupila i počela sa čišćenjem murala.

Njih nekoliko donelo je vodu u flašicama i krpe, kojima pokušavaju da skinu kreč.

Na tom mestu u centru grada su mediji, a okupljenih građana nema, dok prolaznici uglavnom ne reaguju na pokušaj grupe mladića da očiste mural, ili tek ponešto dobace, prenosi Tanjug.

Nije primetna policija, a saobraćaj se odvija normalno.

Podsećamo, Žujović je danas rekao da mural sa likom Mladića predstavlja "ljagu na obrazu svakog građanina Srbije, bez obzira na to kom narodu pripadao, koje je vere ili političke orijentacije".

- Svi oni koji se trude da brane taj mural čine medveđu uslugu svima nama - objašnjava Žujović, koji ističe da njegov potez predstavlja civilizacijski čin.

Pripadnici policije priveli su juče šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića na Vračaru.

Policija u civilu privela je i aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića. Ćorović u ubrzo i puštena iz policije.

Stanarima pomenute zgrade ponuđena je mogućnost da o trošku stambene zajednice prekreče mural, ili ukoliko se ogluše o rešenje inspekcijskog nadzora, po službenoj dužnosti opština okreči fasadu o trošku stanara.

Kako nam je objasnila upravnica zgrade, inspekcijski nalog je izdat i stanari se zapravo u ovom slučaju ne pitaju mnogo.

- Bila je zakazana sednica, stanari se nisu okupili, ali mi smo svakako dobili nalog od inspekcije da uklonimo mural, pa se tu stanari puno i ne pitaju. Majstori nisu hteli da uklone grafit. Mi smo kontaktirali onda i nevladine organizacije i sve se završilo kako se završilo - objašnjava ona za Telegraf.

Video: Prosut kreč po zidu: Uništen mural Ratku Mladiću

Video: Izjava Miše Vacića pošto je uništen mural Ratku Mladiću

Video: Pretili su mi da će me naći: Ovo je čovek koji je uništio mural Ratka Mladića

Video: Pojačane mere bezbednosti na Vračaru oko spornog murala Ratku Mladiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA