Vesić: Sećamo se žrtava i velike pobede u Prvom svetskom ratu

Tokom ceremonije kojom se odaje počast stradalima u Velikom ratu, vence su položili i predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Kanade i Rumunije kao i predstavnici udruženja građana, predstavnici Vojske Srbije i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić

  • 1
Goran Vesić Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u ime Grada Beograda, položio je danas venac na Francuskom vojničkom groblju povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Tokom ceremonije kojom se odaje počast stradalima u Velikom ratu, vence su položili i predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Kanade i Rumunije kao i predstavnici udruženja građana, predstavnici Vojske Srbije i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić.

Vesić je ovom prilikom poželeo dobrodošlicu novoimenovanom francuskom ambasadoru Pjeru Košaru kome je danas prvi i zvanični dan na funkciji.

Goran Vesić Foto: Beoinfo

- Siguran sam de će u njegovom mandatu odnosi Srbije i Francuske biti još bolji. Nadam se da će Beograd nastaviti saradnju sa Francuskom, jer poslednjih deset godina odnosi Francuske i Srbije su se vratili na nivo pre Prvog svetskog rata i veoma smo ponosni zbog toga. Srećan sam jer ponovo imamo odnose kakve naša dva naroda zaslužuju - objasnio je Vesić.

On je podsetio da je u Prvom svetskom ratu, gde su zajedno ratovale Francuska i Srbija, Srbija je izgubila skoro milion i 300 hiljada stanovnika.

- Izgubili smo 28 posto ukupnog stanovništva odnsono preko 60 odsto muške populacije. Takvu žrtvu nije podnela ni jedna zemlja u Prvom svetskom ratu i zato se sa ponosnom sećamo naših junaka koji su doneli slobodu 1918. godine. Te slobode ne bi bilo da nije bilo pomoći Francuske, koja je poslala svoje brodove po izmučenu srpsku vojsku koja je 1915. godina stigla na obale Albanije - rekao je Vesić.

On je podsetio da su francuski vojnici sa srpskim probili Solunski front i oslobodili Srbiju a posle toga je došlo i do kapitulacije Nemačke.

Goran Vesić Foto: Beoinfo

- Naše prijateljstvo izvajeno je krvlju u Prvom svetskom ratu gde smo ratovali rame uz rame. Iz tog razloga odnosi Francuske i Srbije nikada ne mogu biti obični odnosi između dva naroda, jer su to odnosi između dva bratska naroda koja su svoje prijateljstvo zapečetila u Prvom svetskom ratu. Sa ponosom se sećamo francuskih heroja koji su sahranjeni ovde i koji su dali svoje živote za slobodu Srbiju. Sećanje na njih kao i na srpske heroje jeste najveći zalog prijateljstva ova dva naroda koje danas uspešno afirmišu predsednik Aleksandar Vučić i Emanuel Makron - rekao je Vesić.

Ambasador Francuske ambasade Pjer Košar zahvalio je svima koji su se borili za Francusku i sa Francuskom od 1914. do 1918. godine.

- Počastvovan sam jer počinjem moju misiju 11. novembra, koji predstvalja temelj na kome je izgrađeno prijateljstvo naša dva naroda. Ovde pomislim i na pozitivne momente a to su dolazak srpske dece koji su se školovali u Francuskoj i nakon toga se vratili ovde. Mi deliimo sećanje ali i vrednosti. Srećan sam jer sam imao priliku da danas budem zajedno sa Goranom Vesićem, o čijem radu sam imao dosta da čujem - rekao je Košar i zahvalio predsedniku Vučiću na jučerašnjem prijemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Evo serpari

    11. novembar 2021 | 13:26

    Ne zaboravi te ni prvi svetski ni drugi ni zlocince hrvata I muslimana I siptara ni bombardovanje Srbije od strane nato fasista trebalo bi vas ovako svaki dan podseca ti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA