≫ 

Stevanović: Ovo je već jako iscrpljujuće, ovaj talas je bio najteži od svih. Stanje 25 trudnica se pogoršalo

On kaže da je talas počeo 10. septembra, i da je bolnica stalno bila u punom kapacitetu, sa od 310 do 320 hospitalizovanih pacijenata, dok se broj slobodnih kreveta kretao od jednog do pet

  • 1
Bolnica Dragiša Mišović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" trenutno je hospitalizovano oko 270 pacijenata obolelih od kovida 19, što je neznatno smanjenje u odnosu na prethodni period, izjavio je načelnik Intenzivne nege u toj zdravstvenoj ustanovi prof. dr Predrag Stevanović i dodao da se nada da je to znak prolaska četvrtog talasa epidemije, koji je, kaže, bio najgori od svih.

Ovaj talas je počeo 10. septembra, a Stevanović kaže za Tanjug da je bolnica stalno bila u punom kapacitetu, sa od 310 do 320 hospitalizovanih pacijenata, dok se broj slobodnih kreveta kretao od jednog do pet.

- Ovo je već jako iscrpljujuće. Ovaj talas je bio najteži od svih sa najvećim brojem teških pacijenata i sa najvećim brojem mladih pacijenata. Imamo pacijente koji su mlađi od 1990. godišta, a jedan je 1999. godište - ističe Stevanović.

Kaže i da su imali mnogo zaraženih trudnica, a da su nekim od njih morali da rade carske rezove.

- Uradili smo hitne carske rezove za više od 25 trudnica, jer im se stanje naglo pogoršalo. Neke od njih su završile na respiratoru - navodi Stevanović.

On ističe da je važno da ljudi shvate da treba da se vakcinišu.

- Nije tačno da u bolnicama leže vakcinisani, tačno je da pre svega leže nevakcinisani i oni imaju najteže kliničke slike - poručuje Stevanović.

Određeni broj hospitalizovanih jeste vakcinisan, kaže on, ali dodaje da ti pacijenti imaju blažu ili srednje tešku kliničku sliku.

- Od teških pacijenata, koji dođu u odeljenje koje ja vodim, u intenzivnu negu gde su najteži pacijenti, tu je od 10 pacijenata jedan vakcinisan. I to su uglavnom pacijenti koji su tek primili treću dozu, kada je već prošlo šest meseci od prijema druge doze pa im je imunitet opao - navodi Stevanović.

Veliki broj zaraženih među mladima, Stevanović objašnjava time što se većina njih nije vakcinisala, a usput se ni ne pridržavaju epidemioloških mera, pogotovo kada su u pitanju grupna okupljanja.

On ističe da bi bilo idealno da se u što kraćem roku vakciniše većina nacije, ali i dodaje da je svestan da to nije realno, zbog jakog antivakserskog lobija koji, kako kaže, ne razume.

Smatra da naš narod olako shvata situaciju sa pandemijom kovida 19, a da će ona još dugo trajati.

- Ova pandemija trajaće bar još celu narednu godinu. Jednostavno, postoje delovi sveta u kojima se vakcinacija sporo odvija, jer nema vakcina - zaključuje Stevanović.

Video: Telegraf sa Komunalnom milicijom u akciji kontrole nošenja zaštitnih maski u gradskom prevozu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ariela

    18. novembar 2021 | 13:40

    Ma,da, kako ne. Pre par dana umro je mlad čovek ,1978 godište, dva dana posle primljene buster doze fajzera. Sportista,nepušač,umro od srčanog udara. Slučajnost? Ne bih rekla. Takođe mlađi čovek ,planinar, takođe sportista umro od srčanog udara mesec dana po primljenoj buster dozi fajzera. I, u pravu su kad kažu da nevakcinisani mogu umreti od covida, ali ne od vakcine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA