Zorica je ćerka čuvenog beogradskog odmetnika i napunila je 30 godina: Iznenadili smo je rođendanskom tortom

Mnogo hrabrosti treba da bi se prišlo ovim stvorenjima, koja od ljubomore keze zube i ispuštaju neverovatne zvuke

  • 1

Trideseti rođendan - to je za čoveka veliki jubilej, ali za majmunicu Zoricu u Beo Zoo vrtu to su vrlo zrele godine - živahna je i radosna, a tu je i njena majka koja je već prava baka. Otac joj je Sami, čuveni beogradski majmun odmetnik, koji je dva puta bežao u slobodu, trčeći po beogradskim krovovima i nikoga nije povredio, iako je reč o pravim opasnim zverima. On je, zajedno sa Vukom Bojovićem koji ga je uhvatio, postao prava zvezda za života.

Ekipa Telegrafa posetila je Zoricu i želela da je počasti. Kupili smo omiljenu poslaticu svakog majmuna - banane. Napravili smo mini torticu, sklepali to kako smo znali i umeli. Kuhinja je profi, imali smo na raspolaganju veliki sto, sudopere, dobro svetlo - ali "kuvar" nije baš vičan. No dobro, tortica je bila spremna, ali i svećice. Međutim...

- Naš savet je da ne ulazite blizu kaveza - pričao nam je timaritelj Zoran Rajić.

Majmuni bi se, kaže, uznemirili, gađali nas i pljuvli - to su šimpanze, izuzetno agresivna i teritorijalna vrsta sa izraženim očnjacima. Jedna jedinka četiri puta je snažnija od mladog sportiste. Mi smo smeli da budemo samo iza stakla. Zoran je, međutim, prišao rešetkama i pomazio Zoricu i njenu porodicu, a oni se njega nisu plašili - jednostavno, on je njihov drug kog poznaju od rođenja sve majmunice osim majke Lijane.

Mužjak je, naravno, odvojen u drugom kavezu.

Sami, majmun Vuk Bojović i majmun Sami, tokom akcije hvatanja u Beogradu, Printskrin: Youtube/Zoran B.R

- Samo ja i jedan kolega smemo da im priđemo, ali ne ulazimo iza rešetaka. To je jedna od najopasnijih životinja u vrtovima. Da su u slobodi držali bi distancu od ljudi i krili se od njih. Ukoliko bi se desilo da budu negde zatečeni na prepad oni bi napali. Inače, šimpanze su lovci, desetak posto ishrane čine proteini životinjskog porekla. Love sve na šta naiđu veličine do 10 kilograma. Dešava se i da, ako naiđu na ženku iz drugog čopora, otmu i pojedu njeno mladunče - priča nam Zoran.

Tortica i duvanje svećica, dakle, neće biti opcija. Ali, ipak ćemo naš slatkiš ostaviti Zoranu, pa kad dođe vreme za dezert, počastiće Zoricu.

Ovoga puta bilo je vreme ručku, pa je na meniju bio karfiol i supica.

- Šimpanze u proseku žive 50 godna, neke su doživele i 71. Zorica je tu sa još dve sestre i sa svojom majkom u kavezu, njih četiri se lepo druže - priča nam Zoran.

Mnogo hrabrosti treba da bi se prišlo ovim stvorenjima, koja od ljubomore keze zube i ispuštaju neverovatne zvuke. Ali, Zoran, koji sa majmunima radi od januara 1989. godine dobro ih poznaje.

Ipak, može bezbrižno da ide na odmor, majmuni neće mnogo primetiti njegovo kraće odsustvo. Ukoliko ga ne bi bilo neko duže vreme, već bi počele tenzije iza rešetaka.

Za svaku intervenciju unutar kaveza potrebno je uspavati majmuna. Bilo je, tako, nezgodno poroditi Zoricu. Morao je da se radi carski rez, a intervenciju su obavili naši ginekolozi. Potom, majka Lijana nije imala instinkt kako treba odgajati mladunče, jer šimpanze to uče od svojih majki. Lijana nije imala gde to da nauči.

Zorica je rođena u vreme kada nije bilo čak ni mleka u prahu za bebe, pa su je hranili majčinim mlekom. Prvih godinu dana na svaka dva sata. Baš kao i bebi, menjali su joj pelene.

Danas je Zorica najkrupnija ženka u kavezu i tako ćete je prepoznati. Njena majka lijana je sitnija i zdepasta, a njene godine, a ima ih možda i pedeset (ne zna se tačno) vide se na njenom licu. Lijana je, zapravo, starica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    27. novembar 2021 | 05:20

    I tako,ceo život u kavezu...Zar ih ne bi trebalo pustiti u prirodno stanište?Sve životinje iz svih zoo vrtova ovog sveta. Snašli bi se,ne sumnjam. Zoo vrtovi bi trebalo da se bave isključivo razmnožavanjem ugroženih vrsta.A ne ovako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA