• 12

Komunalni policajci podneli krivičnu prijavu protiv pretučenog putnika! (VIDEO)

- Policajci tvrde da sam ih ja vukao za revere, psovao i pljuvao, što je laž, jer se na snimku vidi sve - kaže za Telegraf D. C., mladić koga su juče pretukli u gradskom prevozu jer nije imao kartu

  • 12

Komunalni policajci, koji su juče tukli putnika koji nije hteo da napusti gradski autobus, podneli su protiv njega krivičnu prijavu! S druge strane, prebijeni mladić D. C. najavljuje za Telegraf kontratužbu.
- Komunalni policajci koji su me napali u autobusu podneli su krivičnu prijavu protiv mene zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti. Oni su u svom izveštaju naveli da sam ih ja vukao za revere, psovao i pljuvao, što je laž, jer se na snimku vidi sve! - kaže student Pravnog fakulteta Univerziteta Union za naš portal.

On dodaje da završava konsultovanje sa svojim advokatom i da će u dogovoru s njim podneti tužbu protiv komunalnih policajaca, a da će video snimak biti ključni dokaz.
D. C. tvrdi da ga niko iz gradske uprave nije zvao kako bi čuo njegovu stranu priče u ovom incidentu i dodaje da se "pribojava da posle svega ne bude on jedini krivac".
U međuvremenu, Prvo osnovno tužilaštvo dalo je nalog o pokretanju istrage o ovom slučaju. Član Gradskog veća Željko Ožegović kaže za Telegraf da će grad Beograd insistirati na što bržem rešavanju slučaja i kažnjavanju odgovornih.
- Još uvek prikupljamo sve informacije koje mogu biti relevantne. Grad će insistirati da se što pre utvrde sve činjenice i da se komunalni policajci, ukoliko je došlo do prekoračenja u obavljanju dužnosti, najoštrije kazne - kaže on.
Prema rečima prvog osnovnog tužioca Ljubomira Đorđevića, Tužilaštvo je formiralo predmet odmah po saznanju za incident. On kaže da će se, odmah po prikupljanju potrebnih informacija pokrenuti postupak protiv osoba koje su izazivale nasilje i kršile zakon.
Uprkos činjenici da snimak nije dobrog kvaliteta, jasno se vidi kako policajac najpre udara čoveka po ruci i prstima dok se on drži za šipku, a zatim ga i tri puta pesnicom udara u stomak, posle čega se čuju reči policajca: "Oćeš da pustiš, ’oćeš da pustiš?"

KOJA SU OVLAŠĆENJA KOMUNALNE POLICIJE
Narodna skupština Republike Srbije na sednici Osmog vanrednog zasedanja u 2009. godini, 8. jula 2009. godine, donela je Zakon o komunalnoj policiji, koji je objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 51/2009, od 14.07.2009. godine.
U obavljanju poslova komunalne policije, komunalni policajac ima sledeća ovlašćenja:
upozorenje
Komunalni policajac upozoriće lice koje svojim ponašanjem, delovanjem ili propuštanjem određene radnje može da naruši zakonom i drugim propisima uređeni komunalni ili drugi red iz nadležnosti grada.
Upozorenje se daje - usmeno, pisano ili putem sredstava javnog informisanja.
provera identiteta  
Komunalni policajac može izvršiti proveru identiteta - lica čije ponašanje ili delovanje predstavlja kršenje propisa iz delokruga komunalne policije.
Proveru identiteta komunalni policajac može izvršiti i na opravdan usmeni zahtev službenog lica nadležnog organa grada, odnosno ovlašćene organizacije, a ona se vrši uvidom u ličnu ispravu ili na osnovu izjave lica čiji je identitet proveren, a pre provere identiteta - komunalni policajac je dužan da upozna lice sa razlozima provere njegovog identiteta.
dovođenje
Ako komunalni policajac ne može da utvrdi identitet lica (proverom iz člana 19. Zakona), to lice će bez odlaganja dovesti nadležnom organu - radi utvrđivanja identiteta.
* Fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad.
Komunalni policajac (u obavljanju službene dužnosti) ima status službenog lica i uživa krivičnopravnu zaštitu propisanu zakonom.
(D. Z.)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lukkki

    trebao je da ih zguzva buca hahaha

  • boki

    Trebali su jos, to je malo koliko je zasluzio.

  • Zoki

    Student prava i pravi prekrsaj,neko rece crnogorac i to u Beogradu da pokaze studentsko znanje i teritorijalno zvanje da moze da se vozi bez karte kao mnogo puta pre ili uvek.A sutra uz pomoc svojih veza ne daj boze i bude profesor na tom istom fakultetu ili jos gore advokat ili sudija . Posto duze radim i zivim u EU putnik bez karte mora odmah da kupi kartu,ili ako ga kontrola uhvati on mora na prvoj stanici da napusti javni prevoz ne moze nikako da zavrsi putovanje tamo gde je naumio. A kontrola je za to placena . Ovaj snagator je hteo da pokaze silu i da se vozi na racun srpskih poreznih obaveznika. Bravo buduci pravnice !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima