≫ 

Rešeno pitanje dozvoljenog nivoa buke u prestonici: U stambenim zonama do 55 decibela, noću i manje

Utvrđen je maksimalno dozvoljen nivo buke na teritoriji Beograda kroz šest akustičkih zona

  • 1
Buka grad saobraćaj

Foto-ilustracija: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je usvajanjem Odluke o određivanju akustičkih zona u Beogradu na poslednjoj Sednici Skupštine grada rešeno pitanje dozvoljenog nivoa buke u prestonici.

Kako se navodi, akustičkim zoniranjem Beograda, koje je rađeno u saradnji sa Saobraćajnim institutom CIP-om, Institutom za ispitivanje materijala AD i Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, utvrđen je maksimalno dozvoljen nivo buke na teritoriji Beograda kroz šest akustičkih zona.

- Najmanje buke, do 50 decibela danju i 40 noću, dozvoljeno je u područjima za odmor i rekreaciju, bolničkim zonama i oporavilištima, kao i na kulturno-istorijskim lokalitetima i u velikim parkovima - rekao je Radojičih, saopštila je Gradska uprava.

U Turističkim područjima, kampovima i školskim zonama, ističe, dozvoljena granica nivoa buke za dan je 50 decibela, dok je za noć 45 decibela.

Dodaje se da je u stambenim područijima dozvoljeni nivo buke tokom dana 55 decibela, a noću 45.

Kada je reč o poslovno i trgovačko stambenim oblastima, kao i dečjim igralištima dozvoljeni nivo buke tokom dana i uveče je 60 decibela, a noću 50.

- Peta kategorija se odnosi na gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica. Dozvoljeni nivo buke ovde je 65 decibela danju i 55 noću - navodi Radojičić.

Što se tiče zone u kojoj su industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada, kaže on, važi pravilo da na njenim granicama buka ne sme prelaziti granične dozvoljene vrednosti susednih zona.

- Sve ovo znatno će olakšati i sprovođenje Zakona o buci koji, između ostalog, omogućava da komunalni milicioneri izmere nivo buke meračima, takozvanim fonometrima na licu mesta i da naplate kazne ili zatvore objekat za koji se ustanovi da je izvor nepropisnog nivoa buke - kazao je Radojičić, a navodi se u saopštenju.

Video: Bučni život stanara iz Bloka 30: Oni lumpuju, a možda neko u svom stanu umire

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grga

    5. januar 2022 | 09:13

    A sta ako neko ima stoku za komsije koji tabanaju i lupaju ceo dan i noc, bukvalno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA