Tradicionalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save

Srpska pravoslavna crkva će u ponoć služiti liturgiju unutar najveće bogomolje

  • 23

Kod Hrama Svetog Save danas je održano tradicionalno paljenje badnjaka, koji su prethodno osvešćeni tokom službe koju je služilo sveštenstvo tog hrama, a predvodio vladika Stefan.

Veliki broj vernika okupio se ispred srpske svetinje na Badnje veče, kako bi prisustvovao paljenju badnjaka.

Službu kojom su badnjaci osvešteni uveličalo je pevanje crkvenih pesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Paljenje badnjaka kod Hrama Foto: Privatna arhiva

Paljenje badnjaka bilo je zakazano za 16 sati, a Srpska pravoslavna crkva će u ponoć služiti liturgiju unutar najveće bogomolje.

Vladika Stefan poručio je da je u slavu rođenja Isusa Hrista zapaljeno hrastovo drvo, koje je najzdravije i najsnažnije u našem rodu i našem narodu, a simbol je beskrvne žrtve koju svake godine prinosimo zato što želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas, a da nam Bog pošalje svaki blagoslov.

Paljenje badnjaka kod Hrama Foto: Privatna arhiva

On je poručio vernicima da se večeras proslavlja najveće rođenje u istoriji čovečanstva i istakao da je to istinito i realno rođenje.

- Mi rođenje Isusa Hrista doživljavamo kao nešto realno, ne samo zato što smo pobožni već zato što je to istinsko rađanje. Svi zajedno ovde okupljeni prizivamo blagoslov i očekujemo da se u našim srcima i našoj duši rodi svaka dobra misao i da dočekamo to rođenje noćas i sutra u svim krajevima u kojima naš narod živi - od Australije, Kanade....do mesta gde je rođen i gde je živeo do sada najveći Srbin Sveti Sava - rekao je vladika.

Pozvao je sve vernike da u hramu zajedno dočekaju rođenje Isusa Hrista i pozdravio ih na tradicionalan način: "Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!"

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar večeras proslavljaju Badnje veče, koje se obeležava unošenjem badnjaka u domove i porodičnom posnom večerom.

U svojim domovima ili crkvi vernici dočekuju Božić.

Sutra, na dan Božića, u devet sati održaće se Sveta arhijerejska litugija koju će služiti njegova svetost patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save. Takođe, i sutra u 17 sati predviđeno je bdenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA