Saobraćaj glavni izvor zagađenja u Beogradu

Do jula 2013. godine biće završen Program za zaštitu životne sredine koji će obuhvatiti period za narednih 10 godina

  • 0

Na radnom sastanku "Forum zainteresovanih strana", koji se povodom početka izrade Programa zaštite životne sredine grada Beograda održava u Gradskoj upravi, kao najveći zagađivači označeni su saobraćaj i aerozagađenje, otpadne vode i otpad i termoindustrijski kompleksi.

Na sastanku je rečeno da je u planu da do kraja novembra ove godine bude urađen nacrt plana, a da do jula 2013. godine bude završen Program za zaštitu životne sredine koji će obuhvatiti period za narednih 10 godina.

Rešavanje ovih problema biće glavne smernice u izradi Programa zaštite životne sredine za Beograd, za šta je nadležan gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a izrada je poverena Institutu "Kirilo Savić".

Već tokom ove nedelje biće održan sastanak šest radnih grupa, a u izradi plana moći će da učestvuju svi zainteresovani za taj projekat, institucije, preduzeća, fakulteti, građani...

Slobodan Tošović, direktor zavoda za javno zdravlje, istakao je da su prioritet pri izradi programa - saobraćaj i aerozagađenje, otpadne vode i otpad i termoindustrijski kompleksi.

On je naglasio da je glavni izvor zagađenja sredine u Beogradu saobraćaj koji emituje 75 odsto svog zagađenja, zbog broja vozila i goriva koje koristimo.

Naveo je da su veliki problem u gradu i otpadne vode, jer nemamo postrojenja za preradu otpadnih voda već sve ide u Savu i Dunav.

- Otpadne vode iz 85 odsto svih prikljućenih domaćinstava i industrije na kanalizacionu mrežu se ne prečišćava već ide direktno u Savu i Dunav, a svega deset do 15 odsto voda se tretira - kazao je on.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan istakao je da će Program zaštite životne sredine biti završen do jula sledeće godine, kada je planirano njegovo usvajanje od strane Skupštine grada.

- Program zaštite životne sredine se izrađuje za narednih deset godina za teritoriju svih 17 gradskih opština. Svrha izrade programa je dobijanje dokumenta kojim će biti definisani prioriteti i pravci razvoja životne sredine - istakao je Trivan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA