≫ 

Svi snimci na kojima je navodno nestali Matej Periš: Ovako ih je policija analizirala

Snimci stižu "na kašičicu", a otkad su počeli da isplivavaju, čini se da samo produbljuju misteriju

  • 2

Od samog početka potrage za nestalim Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao rano ujutro 31. decembra, pošto je izašao trčeći iz kluba "Gotik", sve oči uprte su u nadzorne, ali i razne privatne kamere, koje su slučajno zabeležile Periša u trku uz obalu reke.

Međutim, snimci stižu "na kašičicu", a otkad su počeli da isplivavaju, čini se da samo produbljuju misteriju. Samo mali deo snimaka dostupan je u javnosti, jer prema nekim informacijama, policija ima stotinak video snimaka na stolu, a njih su analizirali i pripadnici hrvatskog MUP, koji su došli u Beograd kako bi pomogli u istrazi.

- Sve što je dokazni materijal, a to su i snimci, nezahvalno je komentarisati. Meni je žao što oni isplivavaju u javnost. Da ja sad tumačim šta se na njima nalazi, to nije u redu. Srpska policija je napravila izuzetan posao u praćenju kretanja Mateja Periša. To je kilometar i više kretanja od izlaska iz kluba do ulaska u vodu. Pregledali su se sati i sati materijala. Snimci su detaljno pregledani, one se još obrađuju izoštravaju, analiziraju - kazao je na današnjoj pres konferenciji načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac.

Ono što je izvesno jeste da je Matej izašao iz kluba i počeo da trči uzvodno uz Savu, prema Promenadi. On je bio samo u crnoj majici kratkih rukava i nije se zaustavljao. Postojala je bojazan da ga je neko jurio, međutim, na najnovijem snimku koji se pojavio jasno se vidi da Matej brzo trči ulicom punom ljudi, ali niko mu nije za petama i sve je mirno. U jednom trenutku Matej se mimoišao s vozilom koje kao da nije ni primetio, a prošao je i između autobusa i ograde, ne obazirući se na opasnost od saobraćaja.

I srpska policija se oglasila o ovom slučaju, prezentujući detaljnu rekonstrukciju Matejevog kretanja u 9 minuta.

Jedna od pretpostavki jeste da je Matej završio u Savi, ali ističe se da nikakav sukob tokom trčanja kroz grad nije zabeležen na video snimcima.

Pojedine snimke koji su isplivali u javnost prikazala je i naša policija objašnjavajući Matejevo kretanje, zajedno sa novim, do sada ne viđenim snimcima.

Jedan od važnih snimaka je onaj na kom se vidi kako Splićanin obilazi baštu kafića.

Na istom mestu Matej je snimljen još jednom kamerom, a taj se video klip pojavio nešto ranije. Matej je trčao i obišao baštu kafića, prešavši na kolovoz.

- U ovom trenutku smo utvrdili da se radi o Mateju, jer je to lice za kojim tragamo. Ista lokacija, samo iz drugog ugla, nastavlja kretanje ka Brankovom mostu - kazao je srpski policijski službenik u video snimku pred video bimom koji se nalazi na početku teksta.

Neverovatna slučajnost i devojka u belom

U moru kratkih i nejasnih video snimaka pojavio se, zajedno sa Perišem i jedan momak koj je na njega ličio, a takođe je trčao, samo u suprotnom smeru.

Periš se pojavljuje na početku snimka i nosi bele patike, a njegov "dvojnik" takođe odeven u crnu majicu sa kratkim rukavima nosio je crne patike sa belim đonom.

Pored njega je bila devojka u belom. Reč je o čistoj slučajnosti.

Neko pliva u Savi?

Čudan video pojavio se 4. januara, na kojem se vidi kako jedna osoba, a sudeći po svetlima verovatno kod Brankovog mosta, pliva Savom u noćnim satima. Ovaj snimak uneo je dodatnu konfuziju, jer se na njemu uopšte ne vidi ko je osoba koja pliva, a nije jasno ni zašto se pojavio u kontekstu nestalog Mateja bez dodatnih objašnjenja.

Matejev otac Nenad kazao je da na snimku čoveka koji pliva Savom nije njegov sin.

Predstavnik hrvatske policije Antonio Gerovac ukazuje da bi na snimku osobe koja navodno pliva Savom mogao biti zabeležen i neki predmet, a ne čovek.

Ipak, naša policija povezuje ovaj snimak sa lokacijom Matejevog telefona, premda je ishod u kojem Matej završava u reci i dalje samo pretpostavka.

- Lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica indikativno je bilo kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja ovog objekta u reci se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona - govorio je službenik pokazujući poznati snimak osobe koja pliva Savom.

Tu je još jedan snimak kretanja u reci.

- Ovo je kadar ka ušću reke Save u Dunav. Ovde ćete videti objekat koji se kreće niz reku. Vreme i mesto se poklapaju sa kretanjem Matejevog telefona.

Službenik ističe da je pregledan sav raspoloživi video nadzor sa novobeogradske strane i video nadzor ka Pančevačkom mostu i tu Matej nije uočen.

- Ovo je jedna od indicija zašto kolege pretražuju priobalje Save i Dunava, zašto pretražuju obe reke nizvodno. Potraga i dalje traje, ne samo u vodotokovima, nego i na široj teritoriji Berograda, a i kolege iz drugih uprava su obaveštene o svemu šta radimo i svaka informacija do koje oni dođu ili mi dođemo se deli i proverava, koliko god ona bila čudna, da kažem, ili se ne poklapa sa informacijama koju mi imamo, apsolutno svaku proveravamo - zaključuje službenik.

Silazak ka reci

Jedan od najnovijih snimaka prikazuje osobu, za koju se sumnja da je Matej, dok silazi niz stepenište ka reci. Ovaj snimak nije ohrabrujući, budući da se svaki dokaz o prilasku reci povezuje i sa potencijalnim utapanjem.

Matej je, trčeći po Promenadi, iznenada skrenuo ka stepeništu koje vodi do obale Save.

- Zašto je on trčao? Ne mogu ja to komentarisati šta se dogodilo, zašto je on išao, to je za sada nepoznanica - rekao je načelnik hravtske policije.

Službenik beogradske policije objašnjava da to zaista jeste poslednji snimak na kojem je Matej zabeležen na kopnu.

- Matej se kreće oko restorana Savanova, videćete siluetu iza žive ograde i nastavlja kretanje ka šetalištu i reci. Ovde je reka Sava i šetalište. Matej dolazi do reke. Daljim radon nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada: šetalištem uzvodno, ka centru grada ili njegov povratak na trasi kretanja - kazao je službenik beogradske policije.

Da li je ipak bilo tuče?

Pojavio se i zumirani snimak osobe koja je prišla reci, veoma lošeg kvaliteta, ali na kom se čini kao da su u kadru dve osobe koje se fizički sukobljavaju.

Srpska policija nije identifikovala sukob.

- Pre i posle njega (Mateja) nema kretanja lica ili vozila koji bi dovele do bilo kakve indicije da se radi o bilo čemu nasilnom što se tiče Matejevog kretanja - govori službenik pokazujući više snimaka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by lela lo (@lelola__la)

Razgovor s taksistom

Snimak s taksistom koji se pojavio pre oko nedelju dana pokazuje jedini i razgovor Mateja Periša sa drugom osobom. Matej je zaustavio taksi vozilo, kratko razgovarao s vozačem preko prozora, pa nastavio da trči.

- Sledeća lokacija je takođe Karađorđeva ulica nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta i ovo je jedina utvrđena intertakcija sa bilo kim na trasi kretanja. Matej pokušava da uđe u taksi. Identifikovali smo taksistu, imao je već zakazanu vožnju i zato nije primio Mateja - objašnjava službenik beogradske policije.

Atmosfera u "Gotiku"

Bilo je raznih pitanja u vezi sa tim šta se dešavalo u samom klubu "Gotik" kobne noći.

Iako se spekulisalo i o incidentima u objektu i nesporazumu oko flaše pića, atmosfera u klubu je, sudeći po snimku koji se pojavio tokom vikenda, bila uobičajena i vesela.

Na video zapisu koji su posetioci kluba snimili mobilnim telefonom vidi se da na bini peva Slobodan Veljković Cobi, koji je u noći između 30. i 31. decembra nastupao u "Gotiku" sa koleginicom Elenom Kitić.

Termovizijske kamere

Potraga se sve vreme vodi i u reci. Tu je, međutim, situacija otežana zbog vremenskih uslova, kao i situacije na dnu. U međuvremenu, pojavio se i snimak kako izgleda potraga snimljena termovizijskim kamerama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by 192.RS (@192_rs)

Može li satelit da reši misteriju?

Postoji još jedna opcija, koja nije iscrpljena - a to je da se pregledaju satelitski snimci, što je bila molba oca Mateja Periša.

Možda su sateliti zabeležili neki momenat koji je promakao kamerama na zemlji.

Treba napomenuti da za sada ne postoji nikakav dokaz koji sa sigurnošću ukazuje na to da je Periš završio u Savi.

- Mi možemo reći da osoba koja je odevena kao što je bio odeven Matej je došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu iznositi detalje - istakao je Gerovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm

    12. januar 2022 | 16:25

    Na zumiranom snimku, gde se pretpostavlja da je Matej ušao u vodu, može biti i da ga neko zaustavlja kako ne bi ulazio u reku, a ne da ga napada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA