• 1
 ≫ 

Danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta: Dan kada su se spasili logora smrti

 ≫ 

Centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logorana Starom sajmištu u Beogradu, predvodiće izaslanik predsednika Republike ministarka Darija Kisić Tepavčević

 • 1
Aušvic, logor, Holokaust

Foto: Pixabay

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u znak sećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logorana Starom sajmištu u Beogradu, predvodiće izaslanik predsednika Republike ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ceremoniji odavanja počasti prisustvovaće i preživeli u Holokaustu, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici parlamenta i Vlade Srbije, kao i predstavnici Grada Beograda, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani...

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.

I generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je oštro osudio oživljavanje antisemitizma i pozvao ljude širom sveta da "čvrsto stanu protiv mržnje i netrpeljivosti bilo gde i svuda".

Gutereš je na komemoraciji žrtvama nacističkog holokausta u Park Ist sinagogi u Njujorku, ceremoniji koja je ove godine održana virtuelno zbog pandemije kovida 19, poručio da ga je uznemirilo kada je saznao da je jedva polovina odraslih širom sveta čula za Holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja, kao i milioni pripadnika drugih nacija tokom Drugog svetskog rata, a da je nedostatak znanja među mladim generacijama "još gori".

- Naš odgovor na neznanje mora biti obrazovanje. Vlade svuda imaju odgovornost da podučavaju o užasima holokausta - izjavio je Gutereš.

Gutereš je izjavio da su nakon porasta antisemitizma - najstarijeg oblika mržnje i predrasuda - usledili novi izveštaji o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, skrnavljenju jevrejskih groblja, vandalizovanju sinagoga i prošlonedeljnog uzimanja talaca u sinagogi u Kolivilu u Teksasu.

Generalni sekretar UN je pozdravio Rezoluciju koju je 20. januara usvojila Generalna skupština UN i kojom se osuđuje svako poricanje holokausta i apeluje na sve zemlje i društvene mreže da "preduzmu aktivne mere u borbi protiv antisemitizma i poricanja ili iskrivljavanja holokausta".

Povodom obeležavanja 77. godišnjice oslobođenja Aušvica, Unesko će organizovati niz događaja, ali će se većina, zbog ograničenja uslovljena kovidom 19, a da bi se doprlo do globalne publike, održavati onlajn.

Dogadaji će uključivati ceremoniju komemoracije i panel diskusiju o zaostavštini jevrejskih umetnika koji su umrli tokom Holokausta, kao i izložbu u sedištu Uneska u Parizu.

Video: Tišma: Da je međunarodna zajednica osudila ustaški genocid u Drugom svetskom ratu, Oluje ne bi bilo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sexo

  27. januar 2022 | 08:49

  Ausvic oslobodjen 27.01.1945 a Jasenovac u maju 1945 i to Srbi ga oslobodili jer bi bi ga "ćopavi satanista Srba" drzao otvorenog jos 4 godina do 1949.god kada je napravio Goli Otok, pa hajdemo opet ludi Srbi izvolite a mi se i sada djelimo i svadjamo izmedju sebe i opet ce nas neko zbog te ne sloge "satrati".

  6
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok