• 0
 ≫ 

Ašanin: Ne popušta pritisak na Infektivnu kliniku i kovid bolnicu Batajnica

 ≫ 

U bolnicama u 90 odsto slučajeva pacijenti stariji od 60 godina

  • 0
Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktor KCS prof. dr Milika Ašanin kaže za RTS da ne popušta pritisak na dve kovid bolnice - Infektivnu kliniku i Kovid bolnicu u Batajnici.

Pojašanjava da je gotovo podjednak broj zaraženih koji imaju ispod i preko 60 godina, ali da su u 90 odsto slučajeva u bolnicama oni stariji od 60.

Kaže da su na Infektivnoj klinici stariji pacijenti, koji imaju hronične bolesti i neke komordibitete.

- Ima i onih koji imaju manju pneumoniju, koja je u izlečenju, možda bi mogli biti pušteni, ali zbog hronične bolesti moraju da budu u bolnici -  rekao je Ašanin za RTS.

Infektivna klinika je i trijažni centar za obolele, i ustanova koja od početka epidemije zbrinjava obolele od kovida 19. Kovid bolnica u Batajnici je otvorena krajem 2020. godine, a tokom januara ubrzano se punila zbog pogoršanja epidemijske situacije.

Kaže da su na Infektivnoj klinici stariji pacijenti, koji imaju hronične bolesti i neke komordibitete.

U Batajnici je trenutno 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37.

Tu nisu samo pacijenti koji imaju neke hronične bolesit, mada je njih preko 70 odsto, veći pacijenti koji su tu zbog operativnog lečenja - veliki broj njih su ortopedski pacijenti, hirurški, kardiohirurški, vaskularni, neurohirurški, navodi prof. dr Ašanin.

Zaraženih ima i među zaposlenima. U ovom momentu je, kaže direktor KCS-a, odsutno 7,6 odsto zaposlenih. Dobrom orgaizacijom uspevamo da održimo proces rada, rekao je dr Ašanin i dodao da nema problema kada je u pitanju zbrinjavanje hitnih slučajeva, ali da primaju i pacijente koji u domu zdravlja dobiju uput za pregled.

Najavio je da bi početkom marta nova zgrada kliničkog centra mogla da primi prve pacijente.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, ponovo je u potpunosti u kovid režimu i Kliničko-bolnički centar "Doktor Dragiša Mišović".

Video: U Zemunu ogroman red ispred kovid ambulante: Ljudi stoje na snegu dok čekaju da se testiraju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok