≫ 

Čudo iz Botaničke bašte koje smo čekali 130 godina: Cveta samo jednom u životu, nakon toga vene

Iako su razne vrste agave prisutne u stakleniku Botaničke bašte duže od jednog veka, do sada se nikada nije desilo da neka od njih pusti cvetove

  • 4
Botanička bašta Jevremovac procvetala Agava Foto-montaža: Shutterstock

Jedna lepa vest ovih dana obradovala je Beograđane, ali i sve ljubitelje biljnog sveta. Prvi put za 130 godina, u Botaničkoj bašti "Jevremovac", procvetala je agava.

Za ove biljke je karakteristično da cvetaju samo jednom tokom života, a nakon toga uvenu, zbog čega je videti cvet agave u našem podneblju pravi doživljaj.

Naime, pred kraj života, iz središta agave, izrasta zeljasta stabljika, visine i do sedam metara. Na vrhovima svake cvetne grane formira se grozd sa velikim brojem malih cvetova. Nakon toga, agava uvene, a iz njenog ploda se rasprši mnoštvo semenki, iz kojih se kasnije ponovo rađa nova biljka.

agava Foto: Privatna arhiva

Ova divna biljka nalazi se u Staklenoj bašti "Jevremovca", gde se imitiraju uslovi tropske i suptropske klime, a stara je nešto više od 10 godina.

Iako su razne vrste agave prisutne u stakleniku Botaničke bašte duže od jednog veka, do sada se nikada nije desilo da neka od njih pusti cvetove.

Video: Sve biljke na planeti smeštene su u srce Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koji je to svet

    10. februar 2022 | 20:54

    Divno ali i tužno ujedno.

  • Stole

    10. februar 2022 | 22:59

    Lepe vesti u 2023-oj, docice konacno do temeljnih promena pre neki dan grmi u sred zime kad mu vreme nije, sad prvi put nakon vise od 100 god cveta agava nakon cega vene, sve to pred predstojeci 3-i april.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA