≫ 

Jana je učenica Osme beogradske i mala genijalka: Na svom prvom takmičenju u Indoneziji osvojila je srebro

Učenica specijalizovanog odeljenja i prva generacija na smeru Učenici sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju radila je prezentaciju iz inovativnih nauka * Njen rad je bio iz oblasti nanotehnologije, preciznije, bio je posvećen biokeramičkim materijalima

  • 18

Na prvom takmičenju na koje je otišla u životu, Jana Četnik (17), učenica treće godine Osme beogradske gimnazije osvojila je drugo mesto.

Takmičenje je održano u Indoneziji, ali, zbog pandemije, Jana je bila u Beogradu sve vreme, jer je takmičenje bilo onlajn. Učenica specijalizovanog odeljenja i prva generacija na smeru Učenici sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju radila je prezentaciju iz inovativnih nauka. Njen rad je bio iz oblasti nanotehnologije, preciznije, bio je posvećen biokeramičkim materijalima. 

Takmičenje pod nazivom "Asean innovative science, environmental & entrepreneur fair" (AISEEF) organizovala je Asocijacija mladih naučnika Indonezije (Indonesian young scientist association IYSA). Sam naziv Janinog rada, kao i njena prezentacija je na engleskom "Synthesis, processing and characterization of new controlled porous bioceramic materials based on calcium phosphate doped with Mg, Sr and Cu ions".

- Imala sam sedam minuta za prezentaciju, a onda me komisija ispitivala osam minuta. Postavljali su pitanja ukoliko im je nešto bilo nejasno, kako bih ja to nadogradila, šta planiram u budućnosti s tim radom, zašto je dobro, zašto nije. Ispitivali su metode koje sam radila - priča Jana za Telegraf.rs.

Prijemni spremala 5 dana

Kako kaže, slučajno je upisala baš smer vezan za biologiju i hemiju, otišla da vidi o čemu se radi i upisala se.

- Pored običnog prijemnog koji svaki učenik osnovne škole polaže, mi smo polagali i dodatne, biologiju i hemiju, ja sam polagala oba, a kad se polažu oba gleda se koji je bolje odrađen. Ja sam bolje odradila iz hemije. Bila sam da vidim kakav je to prijemni, otišla da se prijavim sa drugaricom. Spremala sam se možda sve ukupno pet dana i eto, bilo je poprilično iznenađenje, jer sam planirala nešto drugo da upišem ali, stvarno sam jako zadovoljna. U svakom slučaju sam planirala gimnaziju da upišem, ali nikad nisam pomislila da će to biti specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju, iako sam ja od početka stvarno volela oba predmeta - objašnjava ona i dodaje da ih ostala deca zovu specijalno odeljenje. Prosečna ocena odeljenja je 4,75.

Rad za koji je osvojila drugo mesto je radila dve godine sa pauzama, počela je u prvoj godini srednje škole, sa mentorom Đorđem Veljovićem, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Svaki naučnik je specifičan na svoj način, kaže, pa se ne može reći da ima naučnika koji joj je uzor. Zahvaljujući komšiji koji je nepokretan, Jana je stupila u kontakt sa Gordanom Vunjak Novaković, biomedicinskim inženjerom, koja joj je pružila podršku za dalji rad.

Članica Regionalnog centra za talente Beograd 2

Sama prijava na takmičenje je bila tokom zimskog raspusta, pa sam ceo raspust posvetila ovom radu, pre toga je pričala sa drugaricom koja je jako velika podrška bila od samog početka, koja je i uputila u ovom smeru.

Jana je inače član Regionalnog centra za talente Beograd 2, deca koja su u tom centru se bave naučnim radovima iz različitih oblasti.

- Učlanila sam se u prvoj godini, tako je krenula moja želja za naukom, da se razvijam u tom smeru. Biokeramički materijalni mogu da se koriste u stomatologiji ili kao zamena za kosti - objasnila nam je.

Kako kaže, od tolike zaprepašćenosti što je osvojila drugo mesto, nije obraćala pažnju na to ko su osvajači prvog i trećeg mesta.

Kada su u pitanju njeni planovi za budućnost, posle srednje škole kaže da želi da se ostvari u nauci jer je to nešto što stvarno voli, laboratorija je mesto gde se oseća najlepše. Ljubav prema tome se, kaže, nekako spontano stvorila.

- Ne znam šta me čeka. Već sada radim novi rad, malo drugačiji, iz oblasti virusologije. Imam u planu i taj rad da pošaljem na takmičenje, već sada znam kada i koje - najavljuje Jana.

Svestrana i skromna

Iako kaže da je slučajno upisala baš smer vezan za biologiju i hemiju, ipak, od "dobro upućenog izvora" saznajemo da je još dok je bila u vrtiću, u moru knjiga na sajmovima birala baš, u početku slikovnice, o ljudskom telu i da zanimanje za biologiju i medicinu datira još od tada. Iako je ona preskromna, pa ne želi da priča mnogo unapred, razmišlja i o upisu na američki Stenford. Učešće na ovom takmičenju u Indoneziji se inače plaćalo 50 dolara, a osvajači medalja bi, za dodatnu uplatu, na kućne adrese trebalo da dobiju medalje i priznanja. Osim što Jana to nije htela pa će svoj "dokaz" o drugom mestu primiti samo u pdf formatu.

Učenje joj, kaže, oduzima mnogo vremena, ali mnogo voli da čita, gleda dokumentarne filmove, pogotovo o nauci, jer se tako oseća najopuštenije. Jana je jedna svestrana devojčica koja se bavi i sportom, skija, kliza, pliva, jaše, kao mala išla je na balet i tenis, voli rolere, volontirala je i u Botaničkoj bašti tokom raspusta. A ima dara i za kuvanje, posebno za pripremanje sušija.

Video: Devojčica-genijalac naučila je da čita i piše pre nego što je i prohodala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve pohvale

    11. februar 2022 | 19:55

    O ovome treba pisati a ne o onome sto bezi od majke koja ga je odhranila ni da joj se javi laze drzavu koja ga je skolovala.

  • Jerko

    11. februar 2022 | 19:56

    Sve najbolje djevojko

  • VD

    11. februar 2022 | 19:57

    Vrednost.To je opis ove devojčice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA