≫ 

Nužan društveni dijalog o rodnoj ravnopravnosti i populaciji: Uslužna kancelarija kao model za celu Srbiju

Serija tribina na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti u Srbiji nastaviće se tribinama u beogradskoj opštini Stari Grad, Kraljevu i još petnaestak lokalnih smouprava širom Srbije

  • 5
Fondacija Dajana Paunović Foto: Fondacija DP

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je u razgovoru sa većnicima GO Stari Grad da je za unapređenje demografske slike i položaja žena u Beogradu od suštinskog značaja to što državne institucije i organizacije civilnog sektora, više nego ikada ranije, zajednički rade na ostvarivanju ovih važnih ciljeva.

- Samo zajedničkim snagama države, nevladinog sektora i čitavog društva možemo da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali i koji će nam omogućiti da živimo u društvu kakvo naši građani zaslužuju. Važno je da naglasimo da je mnogo toga do sada dobrog urađeno, iako se u javnosti mnogo više govori o problemima nego o postignutim rezultatima. Važno je da razgovaramo o problemima, ali moramo i da odamo priznanje za sve ono što je do sada urađeno u čemu Stari Grad, kao primer dobre prakse, prednjači među beogradskim opštinama - istakla je Paunovićeva.

Ona je poručila da je pred našim društvom još mnogo posla na rešavanju nasleđenih problema, ali da je sazrela svest o važnosti njihovog rešavanja. Paunovićeva je posebno podvukla da je cilj svih onih koji su angažovani na rešavanju postojećih problema u društvu da se otklone prepreke koje stoje između državnih mera i podsticajnih sredstava i njihovih krajnjih korisnika, a koji ih iz različitih razloga još uvek nedovoljno koriste.

Predsednik GO Stari Grad Radoslav Marjanović podsetio je na sve ono što je u prethodnom periodu urađeno kako bi se unapredila demografska slika na području ove opštine.

- Stari Grad je dao dodatne podsticaje za novorođene bebe preko onoga što daje država. Osim novčanih davanja, opština je kreirala i brojne besplatne programe za decu, poput besplatne škole plivanja za svu decu predškolskog uzrasta ili škole fudbala i drugih sportova. U tome je prošle godine učestvovalo preko 500 mališanana, a opština je podelila i 3.000 paketića najmlađima. Sve to nisu socijalna davanja već način da lokalna samouprava pokaže brigu o građanima i to predstavlja najbolje ulaganje u budućnost - istakao je on.

Marjanović je dodao da je na nivou opštine formiran Savet za rodnu ravnopravnost kako bi se to telo dodatno bavilo problemima u ovoj oblasti. Uvedeno je i rodno budžetiranje kako bi lokalne vlasti imale bolje povratne informacije o efektima koje mere imaju na terenu. Takođe, predsednik opštine je naglasio da je posebno ponosan na Uslužnu kancelariju za komunikaciju i rešavanje problema građana što je pionirski projekat u Srbiji i primer dobre prakse.

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na veoma važnu ulogu lokalnih samouprava u sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja.

- Svaka sredina ima specifične probleme i karakteristike i zato je najvažnije da kreiramo fleksibilan model kojim ćemo omogućiti da ono što izdvaja država bude plasirano na pravi način kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati ne kao pomoć ili socijalno davanje već kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski razvoj - poručio je Matić.

Serija tribina u organizaciji Fondacije "Dajana Paunović" na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti u Srbiji nastaviće se tribinama u beogradskoj opštini Stari Grad, Kraljevu i još petnaestak lokalnih smouprava širom Srbije.

Video: Dajana Paunović U četiri zida: Ne informišite se na društvenim mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA