JAJINCI: Meštani hoće vrtić umesto kafane

Meštani Jajinaca traže da se Mesnoj zajednici vrati prostor u kome se deset godina nalazi restoran "Oaza", jer deca nemaju nijedno obdanište

  • 0

Žitelji naselja Jajinci, na Opštini Voždovac, pokrenuli su inicijativu da se prostor Mesne zajednice "Jajinci", u kojem se godinama nalazi restoran "Oaza", promeni i tamo napravi vrtić za decu.

Peticiju je potpisalo više od sto meštana koji ističu da Jajinci imaju oko 20.000 žitelja, ali su prinuđeni da decu vode u obdaništa na Banjici i Dedinju.

-  U prostorijama MZ "Jajinci", u Bulevaru JNA 101, godinama su bili šahovski i stonoteniski klub i streljana Sportskog društva "Heroj". Prostor je 2001. godine bez raspisanog tendera dobio vlsnik restorana "Oaza". On je proširio i nadzidao zgradu i zatvorio pešački prolaz iza restorana. Interesantno je da restoran ima oko 500 kvadrata, dok sa baštom zauzima oko 600 kvadrata, a da vlasnik plaća samo 250 evra zakupa, koliko i komšija koji ima deset puta manji poslovni prostor. Prošle godine je trebalo da mu istekne desetogodišnji ugovor, zbog čega smo prikupljali potpise i tražili da se od objekta napravi vrtić. Ne znamo ko mu je produžio ugovor i pod kojim uslovima. Budžetska inspekcija bi trebalo da pregleda dokumentaciju i proveri koliki zakup plaća i u koje svrhe se koristi taj novac. Minimalna cena zakupa je tri evra po kvadratu, i po toj računici zakup bi iznosio oko 1500 evra. Zalažemo se ili da vlasnik plaća realnu cenu i puni budžet ili da se prostor vrati Mesnoj zajednici - kažu roditelji, koji decu vode u vrtiće u drugom delu grada.

Čedomir Ralević, čija je supruga sklopila ugovor između MZ i restorana "Oaza", tvrdi da je sve pravno regularno.

- Imamo ugovor na 20 godina i sve je legalno. Jedan primerak ugovora je u Opštini Voždovac drugi u restoranu, i u to možete da se uverite. Tu je nekada bio Dom kulture od oko 100 kvadrata, koji je stajao 50 godina i niko nije ulagao u njega. Uložio sam veliki novac i proširio prostor. T0 je navedeno u ugovoru i uzeto je u obzir prilikom određivanja cene zakupa. Kada sam sve sredio, sada se javljaju ljudi koji mi to osporavaju. To je čista ljubomora. Nije tačno da sam uzurpirao pešački prolaz, staza je bila i ostala, samo je sada sređena i osvetljena - tvrdi Čedomir Ralević.

U Mesnoj zajednici su nam rekli da je ugovor validan i uputili nas na Opštinsko veće Voždovca da proverimo ko je omogućio potpisivanje ugovora.

- Ugovor je bio na reviziji u Opštini Voždovac. Ne branimo ni Ralevića niti potpisnike peticije. Ugovor su odobrile ranije političke strukture i ne znamo zašto se sada poteže to pitanje - rekla su nam u Mesnoj zajednici "Jajinci".

(A. T.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA