≫ 

Održan deseti Rakovički karneval: Šarena dečja povorka na trasi dugoj 800 metara

Pobednik tradicionalno, čitave godine predstavlja Rakovicu na karnevalima u zemlji i inostranstvu

  • 1
Deseti Rakovički festival Foto: rakovica.rs

U Rakovici je održan deseti Rakovički karneval, prvi nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa kovid 19. Karnevalskom trasom duž ulice Patrijarha Joanikija na Vidikovcu prodefilovalo je 35 grupa iz zemlje i inostranstva.

Karneval su svečano otvorili predsednik Gradske opštine Rakovica Miloš Simić, predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradovsa Lars Algel i menadžer Rakovičkog karnevala Aleksandar Vasović, piše u saopštenju Gradske opštine Rakovica.

Ovogodišnji karneval sastojao je od dečje karnevalke povorke i međunarodnog karnevala. Na manifestaciji su tradicionalno prvo nastupile mažoretkinje iz Bele Crkve.

Dečja karnevalska povorka predstavljala je takmičarski deo karnevala i u njoj su učestvovale grupe iz rakovičkih vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Na trasi dugoj 800 metara, karnvalske grupe su na tri bine izvodile performanse u trajanju do tri minuta. Glavni performans mališani su izvodili kod glavne bine, gde su ih ocenjivali članovi Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), organizacije gde je Rakovički karneval član još od 2013. godine.

Pobednik tradicionalno, čitave godine predstavlja Rakovicu na karnevalima u zemlji i inostranstvu.

Nakon toga započeo je međunarodni karneval, gde su nastupile karnevalske grupe iz Italije, Nemačke, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, kao i grupe iz Srbije.

Pre početka karnevala održan je prijem za učesnike manifestacije, gde su dodeljena priznanja i nagrade. Predsednik Gradske opštine Rakovica Miloš Simić primio je od Međunarodnog Borda Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) plaketu za desetu godišnjicu Rakovičkog karnevala.

Video: Počinje sezona karnevala u Brazilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    3. april 2022 | 00:26

    Karnevali u Srbiji!?? Sta radite to? Ko dozoljava ove stvari koje ne karakterisu nas narod, nase religije, nasu kulturu i tradiciju? Zasto se krivi svest deci i ubija nacionalni identitet?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA