≫ 

U kojim delovima Beograda se skrivaju škorpije? Ako se ovo dogodi u prvih pola sata, idite kod lekara

One ubadaju otrovnom bodljom, ali nema raloga za strah i paniku

  • 2
Skorpija Foto: Shutterstock

Škorpije su navodno preplavile centar prestonice, pa su neki Beograđani u panici. Prof. dr Srećko Ćurčić sa Biološkog fakulteta danas je kazao da nema razloga za strah.

- Nisu škorpije nikakva novina u našim krajevima. Pojavljuju se u rano proleće, kada su dani još hladni i vlažni i kada nema drugih životinja koje mogu da im naude kao što su neke ptice, zmije, žabe, gušteri. Još je prelazni period. Sada je vreme kada možemo očekivati njihovu najveću brojnost u gradskim sredinama – kazao je na K1 televiziji profesor Biološkog fakulteta.

U ovom periodu godine škorpije možemo očekivati u područjima blizu gradskih parkova i šuma.

- Takođe, i na mestima gde ima kamenja, šumskog lišća... Tu se skrivaju tokom dana. Ima ih dosta na Topčideru, Kalemegdanu, Starom gradu, Paliluli, Savskom vencu. Zgrade sa podrumima su izvor vlage i škorpije mogu da cirkulišu po stambenim zgradama. Nema razloga za strah i za paniku, jer kod nas nema otrovnih i opasnih škorpija. One jesu otrovne životinje, ali škorpije nisu ništa otrovnije od pčele ili ose. One ubadaju otrovnom bodljom i ako vam se to dogodi u prvih pola sata pratite šta se dešava. Ako osim bola nema drugih tegoba, popijte samo lek protiv bolova ili namažite kremu, i u roku od 24 sata će sve proći. Ako se jave alergija, otok, otežano disanje, škripanje u plućima – idite u Dom zdravlja, jer imate alergijsku reakciju.

Svakako, savet je da ih ne dirate, baš kao što ne diramo ose ili pčele. Škorpije nikada ne bi trebalo da ubijamo.

Prof. dr Srećko Ćurčić Foto: TV K1

- Uz pomoć radničkih rukavica odstranite ih iz stana. Ne ubijajte ih, one su korisne životinje i regulišu brojnost nekih po nas štetnih insekata, na primer. Ako ih bude više u životnom prostoru pozovite službu za dezinsekciju. Postoje hemikalije koje se koriste za širi opseg insekata na koje su osetljive i škorpije. Manje od 1 odsto svetskih škorpija su otrovne, a nijedna evropska škorpija nije smrtonosna za čoveka. Naše su i sitne, 4-5 cm su dugačke, u odnosu na tropske škorpije u Africi ili Indiji koje dostižu i do 30 centimetara – objasnio je profesor Ćurčić.

Video: Ova familija živi od škorpija, od njihovog posla profitira ceo svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Možda su i opasni

    7. april 2022 | 10:15

    Kad krenu da ga tupe ovi profesori i stručnjaci. Njima ništa nije opasno, ni zmije, ni škorpije, ni pauci, komarci. A posle idite u dom zdravlja ako se nešto desi. Umesto odmah da se organizuje dezinsekcija, da se angažuje grad, institucije, Eko Kliner, zavod za biocide. Ma ne, nije ništa opasno, neka vas ubodu, otiđite u najbliži dom zdravlja i sve će biti OK. Kako ćemo

  • Ne plasi te

    6. april 2022 | 12:59

    se nisam opasan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA