≫ 

Pešački prelaz na kojem je oboren dečak još jedna "crna tačka"? "Gledamo svaki dan kako će neko nastradati"

Nezgoda se navodno dogodila na pešačkom prelazu, a dečaka je oborio taksista. Na mestu gde se dogodila nezgoda, na potezu od 30 metara, u poslednjih šest godina dogodilo 11 saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici bili pešaci

  • 8

Petnaestogodišnjak, učenik Tehničke škole GSP na Vračaru, oboren je jutros ispred ove obrazovne ustanove. Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, nezgoda se dogodila na pešačkom prelazu, a dečaka je oborio taksista.

U ovoj školi nam je takođe rečeno da je dete prevezeno u Tiršovu nakon nezgode.

- Uradili smo sve što smo mogli. Dete je bilo na pregledu, sve je u redu, ostalo je samo da mu urade skener glave, za svaki slučaj. Obavestili smo i roditelje, koji su odmah otišli u bolnicu - kazali su.

Dodali su da u školi imaju oko 1.200 učenika, da je ova deonica veoma rizična zbog brze vožnje, ali da se pukom srećom do sada nisu događale neke veće nezgode.

Da je reč o jednoj od "crnih tačaka" u saobraćaju, potvrdili su i stanovnici ove i okolnih ulica. Jedan od njih napominje da gotovo svakog dana strahuju za bezbednost.

- Oko te stanice trolejbusa u Cara Nikolaja voze kao sumanuti. Naročito je rizičan pešački kod Ulice Cara Nikolaja 62 do 64 jer niko ne staje. Trola kada se zaleti, samo gledamo svaki dan kako će ubiti nekoga. Tu su škola, vrtić, stalno prolazimo sa decom i nije svejedno - rekao nam je.

Predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović za Telegraf.rs objašnjavanja kakva pravila važe prilikom propuštanja pešaka na pešačkom prelazu.

- Zakon kaže da je vozač dužan da propusti pešaka koji je stupio, koji stupa ili koji pokazuje nameru da će stupiti na obeleženi pešački prelaz. Popuštanje znači da vozač ne sme da menja dotadašnje kretanje pešaka, tj. ne sme vozilom da uslovi pešaka da on ubrza kretanje, uspori ili se zaustavi. E sad, da li je dovoljno da samo uspori da bi propustio pešaka ili da se i zaustavi, to je već pitanje konkretne situacije - objašnjava Okanović.

On dodaje da postoje striktnija pravila kada su u pitanju određene kategorije stanovnika.

- Zakon jedino kad su u pitanju deca, starija lica i invalidi nalaže vozaču da se zaustavi. Znači, u običajenim situacijama, dovoljno je da vozač uspori, ali kada su u pitanju navedena lica, mora da i zaustavi vozilo. Još jedna bitna stvar je da, ukoliko postoji više saobraćajnih traka u jednom smeru, onda je zabranjeno preticati tj. obilaziti vozilo koje se zaustavilo ili se zaustavlja radi propuštanja pešaka. To je ona scena kada u jednoj traci jedan automobil stane, a u drugoj traci se drugi automobil ne zaustavi i dođe do naletanja na pešaka koji je već započeo kretanje preko kolovoza.

Kako navodi, na mestu gde se dogodila nezgoda, na potezu od 30 metara, u poslednjih šest godina dogodilo 11 saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici bili pešaci.

Video: Višeminutni aplauz za oproštaj od Stefana, građani ne odustaju od protesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Larva

    11. april 2022 | 18:24

    A niste se možda setili da stavite ležećeg policajca?

  • Kosta

    11. april 2022 | 22:51

    Nema crnih tačaka nego neodgovornih ljudi .

  • Jovana

    11. april 2022 | 20:28

    @Grof Dete mi ide u Vrtič Košuta na uglu Vladimira Rolovića i Dimitrija Avramovića, idem po njega i svaki put strepim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA