≫ 

Kovid nije stopirao presađivanje koštane srži kod dece: Godišnje se obavi više od 20, ali ne leči sve bolesti

U 2021. urađene su 22 tranplantacije

  • 0
Dragana Vujić Foto: Printskrin/RTS

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i dete "Doktor Vukan Čupić" je jedina ustanova u zemlji u kojoj se rade transplantacije koštane srži kod dece. Profesorka i načelnica Sterilnog bloka i Odeljenja za transplantaciju Dragana Vujić rekla je da je od početka godine urađeno sedam transplantacija i da su u pripremi tri.

Vujić je navela za RTS da je poslednja transplantacija koštane srži urađena pre dve nedelje jednoj devojčici.

U petak je dvoje dece iz sterilnog bloka prebačeno u roditeljsku kuću, to je mesec dana posle urađene transplantacije.

- Za troje dece pripremamo, to su davaoci iz svetskog registra, početkom maja će biti urađena jedna, sredinom maja druga transplantacija, a za trećeg pacijenta urađen je uži izbor potencijalnih davalaca, tako da očekujmeo da bi i za njega vrlo brzo imali iveštaj o davaocu - rekla je Vujićeva.

Prema njenim rečima, generlno, korona je uticala na proceduru transplantacije koštane srže, ne samo u Srbiji nego i u svetu. U 2020. urađeno 18 transplantacija, što je nešto manje od onog broja koji je uobičajen, ali, kako kaže, nisu prestali nijednog tenutka.

- Kada je krenula korona, kada je uvedeno vanredno stanje, zahvaljaljujući angažovanju iz Vlade, uspeli smo da organizujemo uvoz ćelija iz svetskog registra, i da uradimo transplantaciju devojčici, da se organizuje odlazak devojčice u Italiju na zračenje čitvaog tela, jer to deo procedure koja ne može da se uradi kod nas - napomenula je Vujićeva.

U 2021. urađene su 22 transplantacije, to je broj koji se godišnje radi, između 22 i 26, sve zavisi koje su indikacije za transplantaciju, koliko dugo pacijenti ostaju u sterilnom bloku.

- Držimo se strogo indikacija koje su definsane u okviru Evropske grupe za transplantaciju koštane srži, to su samo neke urođene i neke stečene bolesti, neki oblici leukemije, oblici raka limfnih žlezda, neki solidni tumori i neke urođene bolesti, to nije čaroban lek koji može da leči sve bolesti i uvek se treba strogo držati jasno definisanih medicinskih indikacija - ne ići ka onomo što su kliničke studije - istakla je dr Vujić.

Sve je manje neophodno da deca budu upućivana u inostranstvo.

Kaže da treba imati što veći broj potencijalnih donora, onda je lakše naći odgovarajućeg davaoca.

- Prva treansplantacija od dobrovoljnog davaoca urađena je 2009. godine, davalac je nađen u našem registru, a 2013. je urađena transplantacija od donora iz svetskog registra - napominje ona.

Jubilej - 25 godina od otvaranja sterilnog bloka

Dr Vujić kaže da Institut "Doktor Vukan Čupić" proslavlja 25 godina od otaranja sterilnog bloka.

Podseća da je prva transplantacija u toj ustanovi urađena 70-tih godina prošlog veka, načelnik hemtaoonkologije i osnivač hematoonkologije u Institutu dr Kezić i osnivač imunologije i načelnik imunologije dr Mikuška uradili su prvu transplantaciju kod devojčice koja je imala stečeno oštećenje koštane srži.

Takođe u 1990. godini urađena je prva transplantacija od srodnog delimično podudarnog davaoca uz veliku pomoć kolega sa VMA, u kojoj je učestvovala i dr Vujić.

Prema njenim rečima, id otvaranja sterilnog bloka urađeno je 360 transplantacija, 175 kada je pacijent sam sebi davalac i 185 kada ima ili davaoca u porodici ili je u svetskom registru nađen davalac.

- Ove godine očekujemo otvaranje javne porodične banke krvi pupčanika, ovih dana šaljemo dopis Ministarstvu zdravlja u vezi sa opremom - navela je Vujić.

Video: Prvi čovek sa svinjskim srcem: Revolucija u medicini se upravo desila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA