≫ 

Na sahrane se više ne čeka po 7, 8 dana: Gradiće se 2 nova groblja u Beogradu, u izradi i aplikacija e-Čitulja

Preduzeće godišnje obavi između 13.000 i 14.000 sahrana, a da je tokom pandemije bilo do 18.000

  • 0
Groblje Foto-ilustracija: Shutterstock

Groblja u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" se proširuju, a planirana je izgradnja dva nova groblja, u Batajnici i Kaluđerici, kaže v.d.direktora tog preduzeća Vladan Ðukić i navodi da se na sahrane više ne čeka kao u jeku pandemije kada se, kaže, čekalo sedam-osam dana.

Ðukić je za Tanjug kazao da to preduzeće godišnje obavi između 13.000 i 14.000 sahrana, a da je tokom pandemije bilo do 18.000, kao i da je u nadležnosti "Pogrebnih usluga" 10 grobalja, odnosno oko 400 parcela sa oko 340.000 grobnih mesta.

- Po Zakonu o sahranjivanju i Odluci o sahranjivanju Grada Beograda naše preduzeće je u obavezi da sahrani preminule svih veroispovesti i siguran da ćemo moći da to radimo i ubuduće - rekao je Ðukić.

Naveo je da je u izradi aplikacija e-Čitulja koja će, kako kaže, korisnicima preko Gugl mape pomoći da dođu do grobnog mesta.

- Groblja se brzo šire, recimo, Orlovača je dijagonalno 17 kilometara i građanima je teško da se snađu i dođu do grobnog mesta, a aplikacija će olakšati pronalaženje - naveo je Ðukić.

Takođe, korisnici aplikacije će moći da izjave saučešće, naruče cveće ili venac, zapale sveću ili lampion, naruče sređivanje grobnog mesta, napišu čitulju...

- Mogu i da putem aplikacije obaveste poznanike i prijatelje da je neko preminuo ili pozovu na pomen. Takođe, moći će da objave čitulju u javnim glasilima, u digitalnoj formi ili u štampanom izdanju, a to će posebno značiti onima koji su u inostranstvu i ne mogu da dođu na sahranu - kaže Ðukić.

Dodaje da će JKP "Pogrebne usluge" tu aplikaciju ponuditi svim pogrebnim preduzećima u Srbiji i podseća da na teritoriji Grada Beogradu postoji još 180 grobalja koja su u nadležnosti opština, a koja će, kaže, pozvati da se pridruže projektu e-Čitulja.

- Aplikacja će biti testirana tokom juna i jula, u zavisnosti od toga kada će Republički geodetski zavod izvršiti mapiranje 340.000 grobnih mesta u okviru našeg preduzeća, a očekujemo da će u septembru biti u upotrebi - kaže Ðukić.

Video: Kristina 26 godina fotografiše sahrane: Najteže je njoj i ljudima koji posle gledaju slike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA