Larvicidni tretman od danas još intenzivniji – U "Čistoću" stigle amfibije

U JKP "Gradska čistoća" Beograd, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine, stigla su dva amfibijska vozila koja će sprovođenje tretmana larvi komaraca učiniti još bržim i efikasnijim

  • 0
Komarac, komarci Foto: Unsplash/Syed Ali

Larvicidni tretman u cilju smanjenja brojnosti komaraca sprovodi se od sredine marta u Beogradu pretežno na kanalima, kanaliskim mrežama i izlivima Save i Dunava. Tretman larvi komaraca sprovodi se ručno aplikacijom sredstva na vodene površine, a operativci do lokacija stižu pomoću 40 terenskih vozila, čamcem, a od sada i pomoću dve nove amfibije.

Amfibija je posebna vrsta motornog vozila koje se može kretati po zemlji i vodi. Kada se kreće po zemlji koristi pogon točkovima, dok se za kretanje po vodi koriste posebni propeleri odnosno elise. Zbog svoje multifunkcionalnosti i mogućnosti kretanja na više načina, amfibijska vozila olakšaće rad operativcima na terenu i omogućiti sprovođenja larvicidnog tretmana na lokacijama do koji se nikada ranije nije stizalo. Pored larvicidnog tretmana zahvaljujući amfibijama počinje da se radi i monitoring larvi na do danas nedostupnim lokacijama.

-Neborbene amfibije se u mnogim zemljama koriste čak i za turističke obilaske, dok će naše amfibije sa pogonom 8x8 biti namenjena za rad na prevenciji i suzbijanju komaraca i predstavljaće nezamenjivog pomoćnika u ovom poslu. Za ova vozila praktično ne postoje prepreke tako da će od sada naše ekipe uspevati da larvicidnim tretmanom obuhvate lokacije do kojih nikada nismo uspeli da stignemo. Za terenska vozila neravan teren ne predstavlja problem, ali ne možemo stići do svih izliva reka jer nas u tome sprečava mulj, dok nas čamcima sa reka u prilasku sprečava gusto rastinje kroz koje ne možemo da se probijemo. U ovom slučaju amfibije rešavaju problem, a rezultat će nadamo se biti smanjena brojnost odraslih komaraca. Očekujemo da se oni pojave sredinom maja kada ćemo u skladu sa monitoringom i vremenskim prilikama krenuti u suzbijanje odraslih komaraca paralelno sa nastavkom larvicidnog tretmana - rekao je Marko Popadić, direktor JKP "Gradska čistoća".

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA