• 0

Otvorena zgrada Predsedništva za posetioce (FOTO)

- Građani imaju pravo da dođu, vide i uživaju u ovom prostoru. I ja verujem da ćemo uskoro napraviti jednu inicijativu da se ne čeka jedan dan godišnje za ovakve posete - kaže Radoslav Pavlović, savetnik predsednika za kulturu

  • 0

Zgrada Predsedništva na Andrićevom vencu otvorena je danas za posete građana u okviru manifestacije "Dani evropske baštine 2012 - Darivanje i zadužbinarstvo", a posetioci su mogli da pogledaju izložene slike, salone, kao i vitrine sa poklonima.
Savetnik predsednika za kulturu Radoslav Pavlović tom prilikom izjavio je da zgrada Predsedništva, kao i ostali muzeji i istorijske građevine, pripadaju svima u Srbiji i da bi ovakve posete trebalo češće organizovati.

- Građani imaju pravo da dođu, vide i uživaju u ovom prostoru. I ja verujem da ćemo uskoro napraviti jednu inicijativu da se ne čeka jedan dan godišnje za ovakve posete, nego da to bude nešto češće praksa, kao što je to slučaj u francuskoj Narodnoj skupštini -  kazao je Pavlović novinarima u Predsedništvu.
Na taj način će se, kako je rekao, građanima "približiti" ljudi koji u njoj rade.
Pavlović kaže da u zgradi Predsedništva ima "čarobnih" stvari, a za koje se ne zna. U njoj ima, kako kaže, predivnih slika Petra Lubarde i nekoliko prelepih salona.

Zgrada Predsedništva izgrađena je pre 100 godina za tadašnjeg vladara Srbije, regenta Aleksandra Karađorđevića.
U zdanje se kraljevska porodica uselila, kako je rekla kustos Saša Mihajlov, godine 1922. na dan venčanja kralja Aleksandra i karaljice Marije.
- Pošto je tema ovogodišnjih ''Dana evropske baštine" darivanje, ono što je u ovom trenutku značajno, pored toga što je bio dvor kraljevske porodice i što je zgrada Predsedništva već više od pola veka, jeste to što je kralj Aleksandar, pošto se preselio u dvorac na Dedinju 1932. godine, ovu zgradu poklonio državi za formiranje kraljevskog muzeja -  ukazala je Mihajlov.

Ona je dodala da je u toj zgradu 1936. godine otvoren je muzej kneza Pavla, čija je umetnička postava tada bila po najvišim evropskim standardima i da je tada važio ne samo za jedan od najboljih u Srbiji nego i u Evropi.
Zainteresovani građani mogli su da obiđu zgradu, pogledaju izložene slike, salone u Predsedništvu, ali i da vide vitrine u kojima se čuvaju pokloni, koje je prethodni predsednik Srbije Boris Tadić dobijao od drugih državnika.
(I. M. / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima