• 0

Otvorena zgrada Predsedništva za posetioce (FOTO)

- Građani imaju pravo da dođu, vide i uživaju u ovom prostoru. I ja verujem da ćemo uskoro napraviti jednu inicijativu da se ne čeka jedan dan godišnje za ovakve posete - kaže Radoslav Pavlović, savetnik predsednika za kulturu

  • 0

Zgrada Predsedništva na Andrićevom vencu otvorena je danas za posete građana u okviru manifestacije "Dani evropske baštine 2012 - Darivanje i zadužbinarstvo", a posetioci su mogli da pogledaju izložene slike, salone, kao i vitrine sa poklonima.
Savetnik predsednika za kulturu Radoslav Pavlović tom prilikom izjavio je da zgrada Predsedništva, kao i ostali muzeji i istorijske građevine, pripadaju svima u Srbiji i da bi ovakve posete trebalo češće organizovati.

- Građani imaju pravo da dođu, vide i uživaju u ovom prostoru. I ja verujem da ćemo uskoro napraviti jednu inicijativu da se ne čeka jedan dan godišnje za ovakve posete, nego da to bude nešto češće praksa, kao što je to slučaj u francuskoj Narodnoj skupštini -  kazao je Pavlović novinarima u Predsedništvu.
Na taj način će se, kako je rekao, građanima "približiti" ljudi koji u njoj rade.
Pavlović kaže da u zgradi Predsedništva ima "čarobnih" stvari, a za koje se ne zna. U njoj ima, kako kaže, predivnih slika Petra Lubarde i nekoliko prelepih salona.

Zgrada Predsedništva izgrađena je pre 100 godina za tadašnjeg vladara Srbije, regenta Aleksandra Karađorđevića.
U zdanje se kraljevska porodica uselila, kako je rekla kustos Saša Mihajlov, godine 1922. na dan venčanja kralja Aleksandra i karaljice Marije.
- Pošto je tema ovogodišnjih ''Dana evropske baštine" darivanje, ono što je u ovom trenutku značajno, pored toga što je bio dvor kraljevske porodice i što je zgrada Predsedništva već više od pola veka, jeste to što je kralj Aleksandar, pošto se preselio u dvorac na Dedinju 1932. godine, ovu zgradu poklonio državi za formiranje kraljevskog muzeja -  ukazala je Mihajlov.

Ona je dodala da je u toj zgradu 1936. godine otvoren je muzej kneza Pavla, čija je umetnička postava tada bila po najvišim evropskim standardima i da je tada važio ne samo za jedan od najboljih u Srbiji nego i u Evropi.
Zainteresovani građani mogli su da obiđu zgradu, pogledaju izložene slike, salone u Predsedništvu, ali i da vide vitrine u kojima se čuvaju pokloni, koje je prethodni predsednik Srbije Boris Tadić dobijao od drugih državnika.
(I. M. / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima