Velika akcija suzbijanja krpelja pred prvomajske praznike

JKP "Gradska čistoća" Beograd, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine će u petak 29. aprila 2022. godine sprovesti mere kontrole i smanjenja populacije krpelja na javnim površinama na teritoriji grada Beograda

  • 0
Krpelj Foto: Pixabay

Velika akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u periodu od 10.00 do 14.00 časova i obuhvatiće javne zelene površine.

Tretiraće se površine Lipovačke šume, SP "Jajinci", Miljakovačke šume, Banjice, Hajd parka, Topčidera, Košutnjaka, Pionirskog grada, Filmskog grada, Nove Skojevske, Parka na Banovom brdu, parka "Bele vode", Ade Ciganlije, Ade Huje, Šumica, Zvezdarske šume, Tašmajdana, Kalemegdana, šetališta "25 maj", Mirijevskog venca, Novog Beograda (Ušće sa priobaljem, okolnim parkovima i dr.), Zemunskog parka, potez priobalja: blok 45– Galovica, potez Makiša (desna obala Save), od Crvenke do Pančevačkog mosta, od Pančevačkog mosta do Malog raja, Bojčinske šume, SC "Surčin", Stepinog gaja, Avale (izletničke površine), Grocke, Mladenovca, Sopota, Lazarevca i Barajeva.

Po potrebi biće obuhvaćene i druge površine kao što su parkovi, izletišta, šetališta, park šume, šume, dečija igrališta, sportske centre i druge zelene površine na kojima boravi veći broj ljudi i životinja.

Suzbijanja krpelja sprovode se ukoliko vremenske prilike to dozvole, a za potrebe hemijskog tretmana ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine i koji je upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

Apelujemo na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete prisustvo krpelja pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

  • Preporuke za sugrađane koji praznične dana odluče da provedu u prirodi:
  • Izbegavati šetnju, posebno bosih nogu, kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine.
  • Izbegavati ležanje na zemlji ili odlaganje garderobe na neuređenim zelenim površinama.
  • Nositi garderobu dugačkih rukava i dugih nogavica svetlijih boja, jer se tako ove paukolike artropode mogu lakše uočiti.
  • Nositi zatvorenu obuću i čarape.
  • Mogu se koristiti repelenti, ali oni ne pružaju 100% zaštitu.
  • Pri povratku iz šetnje po prirodi neophodno je temeljno prekontrolisati kožu, naročito one delove tela na kojima je koža nežnija tj. krpeljima lakša za ubadanje.
  • Detaljno prekontrolisati kućne ljubimce. U prenošenju i rasejavanju krpelja iz prirode, kućni ljubimci mogu imati veliki doprinos, pa je neophodno sprovesti i njihovu zaštitu.
  • Potrebno je adekvatno održavanje dvorišnih površina u ličnom vlasništvu.
  • Ukoliko se i pored primenjenih mera opreznosti primeti ubod krpelja, neophodno je javiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Od aprila 2021. godine laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" obavlja i analizu krpelja uklonjenog sa tela čoveka i životinje na prisustvo bakterije Borrelia burgdorferiu izazivača Lajmske bolesti, u skladu sa cenovnikom vanrednih usluga preduzeća.

Sugrađani svakog radnog dana u terminu od 07.00 do 15.00 časova, mogu doneti na analizu krpelja uklonjenog sa kože čoveka ili životinje u laboratoriju JKP "Gradska čistoća" na Banovom brdu, Trebevićka 16. Ukoliko sugrađanima više odgovara, ekipe preduzeća po pozivu mogu doći na odgovarajuću adresu i preuzeti izvađenog krpelja radi dalje analize.

Krpelj ne mora biti živ i može biti transportovan u bilo kom sudu, uvijen u papirnu maramicu ili u bilo šta drugo. Rezultati testiranja, s obzirom da se radi osetljivom PCR metodom, se za razliku od većine laboratorija, izdaju za samo 24 sata od momenta prijema uzorka.

Neophodno je da se zainteresovani, pre dolaska u laboratoriju, najave pozivom na broj telefona 011 305 4042 ili 063 113 1096.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA