≫ 

E ovo je pravi uranak! Ovi Beograđani su na Košutnjak došli još sinoć pred ponoć i zauzeli mesta

Iako meteorolozi ne najavljuju bog zna kakvo vreme, čini se da to mnogima ne smeta da se opuste i druže sa prijateljima

  • 45

One koji slave Prvi maj zatekli smo na tradicionalnom uranku na beogradskim izletištima. Čini se da je većina svoje mesto zauzela još sinoć ili tokom noći. Prema tome, ranoranioci koji su se rano probudili ovog jutra su već okasnili. Iako meteorolozi ne najavljuju bog zna kakvo vreme, čini se da to mnogima ne smeta da se opuste i druže sa prijateljima. A vreme neka radi svoje, pa dok ih kiša ne rastera.

Oni koje smo jutros zatekli bili su "zabundani" u jakne i kapuljače i delovalo je da žele što pre da upale vatricu u zgreju se. Bilo je i onih ophrvanih umorom pa su zadremali na travi. Neki kao da su tek ustali, a ima i onih kojima je najudobnije u ležaljkama razvučenim između dva drveta.

Bilo je i onih koji nisu ni pomišljali da na uzletište dođu bez šatora, pa kad se umore da odremaju malo.

Kako su nam rekli neki među njima, pripreme su trajale desetak minuta, po principu koliko vremena treba da se snabdeš u prodavnici. Neki su došli sinoć oko 22, a bar mladi s kojima smo pričali ostaće tu do otprilike 17 sati.

Oni koji su poranili i došli sinoć, kažu da su to uradili jer su mislili da će biti gužva. Brojne izletnike smo zatekli kako tek pristižu s priručnim frižiderima u rukama.

Nekima su za roštiljanje poslužila manja burad isečena s jedne strane, idealno za ovakve prilike, jer nema opasnosti od požara.

Skoknuli smo i do Ade Ciganlije i tamo zatekli malo mlađu ekipu i krkljanac. Od rekvizita lopte, šah, a jednog momka samo zatekli kako sve neophodno za uspešnu proslavu Prvog maja, gura u kolicima iz neke prodavnice.

Neki su nam rekli da su eskivirali školu da bi stigli na vreme na izletište, ali ni tada im nije uspelo da nađu mesto.

Šta slavimo 1. maja?

Prvi maj ili međunarodni praznik radničkog pokreta ustanovljen je daleke 1889. godine. Njegovi začeci zapravo potiču iz 1886. godine, kada su stotine hiljada američkih radnika izašle na ulice Čikaga kako bi zahtevale opšte prihvaćenje osmočasovnog radnog vremena. Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su od strane policije ubijena četiri člana sindikata.

Već 1889. godine je na Prvom kongresu 2. Internacionale ustanovljeno da je „Prvi maj zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“. Od tada se svake godine godine baš 1. maja obeležava praznik radnika i njihovih prava na svim svetskim meridijanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mare

    1. maj 2022 | 09:22

    Dan radnika najvise slave neradnici

  • Maki

    1. maj 2022 | 09:10

    Samo mi trgovci nadrljasmo sve dane radimo osim Božića i Vaskrsa i to za minimalac..dokle više iživljavanja nad ovim ljudima

  • Proka

    1. maj 2022 | 08:53

    Jel neko misli da je normalno u ponoć da se dođe, po meni nije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA