≫ 

Džem, ajvar, jaja i suvo meso još se voze busevima iz cele Srbije: Studenti se ne odriču mamine kuhinje

Razgovarali smo sa nekoliko studenata o tome šta najčešće jedu

  • 2
domaća hrana za studente Foto: Pixabay, Shutterstock

Ima li šta lepše i zdravije od domaće hrane, sira i jaja, sarmi koje skuva mama ili omiljenog bakinog kolača. Ekipa "Telegrafa" uverila se da se beogradski studenti još hrane i "iz torbe", iako je menza povoljna, a fast fud restorani su na svakom ćošku. Nekada je slanje hrane bio ritual, a neke mame znale su da opskrbe svoje sinove i ćerke hranom i za nedelju dana - da se lepo jede kuvano.

A studenti koji su pošli na studije od svoje kuće i odvojeni su od porodice, znaju koliko je pravilna ishrana neophodna za koncentraciju i dobro studiranje. Oni na sve moguće načine pokušavaju da se prehrane i sebi obezbede kvalitetan obrok. Saveznik u tome im je i dalje hrana koju im redovno šalje porodica.

Razgovarali smo sa nekoliko studenata koji su nam otkrili koju hranu najčešće jedu i koja im pomaže da bolje zapamte preobimno gradivo za ispite.

Studentkinja srpskog jezika iz Valjevske kamenice M.A. kaže za Telegraf.rs da joj pomaže to što njena porodica ima sopstvenu hranu, te da ona obično sama nosi hranu od kuće.

- Mi u u Valjevskoj kamenici imamo našu hranu. Imamo stoku koju čuvamo i kada odem kući uvek ponesem suvo meso. Kući se vraćam otprilike dvaput ili triput mesečno, tako da ne maltretiram svoje roditelje da mi šalju hranu, već sama spakujem i ponesem putnu torbu - kaže ona i dodaje:

- Pored mesa, jedem i jaja. Ona imaju proteine. Pored toga što idem u studentsku menzu, hrana koju mi pošalju moji mi mnogo znači.

Student ekonomije iz Požarevca N.M. kaže da mu tokom studiranja najviše pomaže studentska menza u koju redovno odlazi, ali, kako kaže, to nije dovoljno, pa mu u zdravoj ishrani pomažu i roditelji koji mu šalju hranu.

- U studentskoj menzi koristim dva obroka. Šezdeset obroka mi pomaže da se sa jedne strane dobro hranim, a sa druge strane, na taj način uštedim pare, da ih trošim za druge stvari - priča on.

Od hrane najviše voli testo, obožava, kaže on, kada mu roditelji pošalju bakin kolač ili štrudlu tokom vikenda.

Student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu D.D. tvrdi da je pri kraju studiranja i da mu je neophodna koncentracija za najteže ispite, a najmirniji je kada namaže džem ili ajvar na parče hleba.

- Roditelji mi obično pošalju zamrznutu hranu, kao što je piletina i belo meso, ali ja najviše volim namirnice poput džema i ajvara. Pa zbog toga im sam kažem da mi to pošalju, kako ne bi zaboravili - kaže on.

Video: Dilovanje na srpski način: U frižideru dilera pronašli ajvar, jaja i 67 kilograma opijata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA