≫ 

Škole se redovno čiste, sapun i papir uvek dostupni: Svi na oprezu zbog nepoznate infekcije koja napada decu

Škole spremne za potencijalnu opasnost od infekcije, dezinfekcionim sredstvima i redovnim sanitarnim pregledima održavaju higijenu na visokom nivou.

  • 2
Najveća potražnja za ovim proizvodima je u Americi i Kini Foto: Shutterstock

U Srbiju je, kako se sumnja, možda stigao novi tip hepatitisa, kao je prvi pisao Telegraf.  Dobra vest je da je broj obolelih u svetu relativno mali, a loša da o ovoj infekciji ne znamo mnogo i da je svakom desetom registrovanom zaraženom bila neophodna nova jetra, ali i da se smatra veoma opasnom po decu.

Kakvim kapacitetima raspolažu škole ukoliko ova infekcija zavlada pomenutim ustanovama jer, kako doktori kažu, ova vrsta infekcije se uglavnom prenosi prljavim rukama.

U beogradskim školama tvrde da sapuna, papira i alkohola ima dovoljno, kao i da se učionice i toaleti čiste redovno i da roditelji nemaju razloga za brigu, prenosi RTS.

- Plan dezinfekcije, s obzirom na prethodni period korone, postoji, ustaljen je već dve godine s obzirom da su se svi učenici i zaposleni navikli i stranke koje dolaze. Videli ste kad se ulazili sredstva za dezinfekciju na ulazima i barijere i sve ostalo - kaže Mile Saković, direktor Prve ekonomske škole.

Direktorka OŠ "Drinka Pavlović", Nataša Vasić, navodi da se škola inače dezinfikuje, redovno čisti, i da su sapun, papir i topla voda non- stop dostupni. Napominje i da se s obzirom da imaju sopstvenu kuhinju veoma vodi računa.

Zebnju među roditelje unela je vest o nepoznatoj, opasnoj bolesti koja napada decu, ali je takođe šokirala i vest da je u Zagrebu skoro 60 srednjoškolaca u poslednja dva meseca dobilo žuticu, a da su se deca zarazila preko hrane u školskoj menzi koju je preneo kuvar.

- Mi na mesečnom nivou imamo nadzor sanitarnog inspektora i već godinama unazad nemamo nikakvu meru, jer sve se radi kako treba. Zna se kako se hrana odlaže, kako se njoj pristupa, posle serviranja hrane se takođe dezinfikuje, između doručka i ručka, odnosno užine i ručka - naglašava Vasićeva.

Ako do zaraze i dođe, čim se prijavi prvi slučaj, postoje propisane procedure koje škola mora da poštuje.

- Obaveštavaju se nadležne ustanove medicinske dolaze, ali pre njih vrši se dezinfekcija svih elemenata, ulaza, izlaza, brava, vrata, prozora dezinfekcionim sredstvima. Dezinfekcionih sredstava imamo dovoljno - poručuje Saković.

Video: Evo kako da za samo 20 sekundi pravilno operete ruke i sprečite širenje korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷

    5. maj 2022 | 11:44

    Sapun papir i alkohol jesu uvek dostupni ali samo ako ih roditelji donesu...ovako ,mozda ima vode

  • Zorica

    5. maj 2022 | 20:21

    Trebalo bi malo obići škole i proveriti da li je to tako. Nema dezinfekcionih sredstava ni sapuna. Osim vode nema ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA