≫ 

Najpoznatiji doktor u Beogradu javljao se na broj 286: Sirotinji nije naplaćivao lečenje, upamtite njegovo ime

Za poziv dr Maternog bilo potrebno "okrenuti" samo broj telefona koji u to vreme je imao svega tri cifre - 286

  • 2
Milenko Materni, lekar, Hilandarska ulica, zgrada Foto: Kaldrma.rs, Wikipedia

Da pre petnaest godina nije postavljena tabla posvećena Milenku Maternom, malo ko bi na osnovu arhitekture lepe bele zgrade u Hilandarskoj ulici pomislio da je tu nekada radio lekar. I to jedan od prvih srpskih pedijatara. Ipak, ako prolaznici malo bolje obrate pažnju na nenametljivu fasadu zgrade, primetiće neke simbole karakteristične za medicinu.

Reč je o višespratnici, ali je nekada zaista bila kuća. Imala je jedan, ali kasnije su dozidana još dva sprata, piše portal "Kaldrma".

Nekada je Materni možda bio i jedini spas za majke koje su, u vremenima kada je medicini počinjalo više da se veruje, nasuprot delotvornosti "narodnih lekova" i gatanja, sa svojom nejakom dečicom čekale ispred njegovih vrata. Bio je pravi specijalista za lečenje difterije.

Veliki lekar, ali i hrabri borac Balkanskog i Prvog svetskog rata, rođeni Kragujevčanin, a u srcu i Nišlija, slovačkog porekla, obreo se na kraju u Beogradu, gde se rodio i njegov unuk, istog imena i prezimena.

Upravo je Milenko Materni, unuk čuvenog doktora, sponzorisao postavljanje spomen table. Kako je dr Materni preminuo prerano, u 55. godini, njega unuk nije upoznao, ali je priče slušao od svoje bake.

Prekaljen u ratovima, čovek koji je opsedao Jedrene, rukovodio poljskom bolnicom kod Valjeva u vreme strašne epidemije pegavog tifusa, a na kraju je prešao i Albaniju.

Nakon rata bio je šef Infektivnog i Dečjeg odeljenja Opšte državne bolnice, kao dvorski pedijatar brinuo je o prestolonasledniku, a 1925. godine osnovao je Sekciju za dečju medicinu Srpskog lekarskog društva. Četiri godine kasnije je preminuo.

Osim svih javnih zanimanja, imao je i svoju privatnu ordinaciju.

U pitanju je bio imućan čovek, poznat po tome da je vozio "ford" i imao svoj lični telefon. Može se naći podatak da je za poziv dr Maternog bilo potrebno "okrenuti" samo broj telefona koji u to vreme je imao svega tri cifre - 286.

Moralna gromada, bio je, što se u ono vreme veoma cenilo, spreman da pomogne svakome. Sirotinji nije naplaćivao lečenje.

Napisao je i knjigu 1904. godine: Majka i odojče - za mlade matere. Školovao se u svetu: u Beču, Berlinu, Parizu, a znanje je primenjivao u Srbiji.

Utemeljivači savremene pedijatrije, osim Maternog, u našoj zemlji su bili i dr Platon Papakostopulos (1864-1915), dr Milan Petrović (1886-1963), dr Nadežda Stanojević (1887-1979) i dr Đura Jovanović (1892-1977).

Video: Francuska ga odlikovala ordenom Legije časti, a Srbija proterala: Sve tajne oca medicine Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predlog

    6. maj 2022 | 11:48

    Svaka mu čast! Ima i danas dobrih lekara, ali retko. Treba nazvati ulicu po njemu, a ne da ulice u tri različita dela grada nose isti naziv.

  • Vule

    7. maj 2022 | 10:19

    Ima jos jedan zasluzan Ceh Dr Sikora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA