Grad će urediti muzej automobila: Ovde se čuvaju četvorotočkaši i kralja i Tita, eksponati deo istorije grada

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je posetio Muzej automobila

  • 1
Muzej automobila Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je obaveza Grada Beograda, kada se reše pravni odnosi, da uredi Muzej automobila kako bi imao više prostora i više eksponata.

Vesić je danas posetio Muzej automobila, a obilasku su prisustvovali predsednik opštine Stari Grad Radoslav Marjanović i direktor muzeja Bogdan Petković.

- Muzej automobila je zadužbina Bratislava Petkovića, odnosno njegov lični poklon Gradu. Da nije bilo njega, mi danas ne bismo imali ovakav muzej kakav imaju mnogi veliki gradovi - rekao je Vesić dodajući da je to jedan od najoriginalnijih muzeja, koji postoji od 1994. godine.

Vesić je ocenio da se tim muzejom čuva deo naše istorije i automobili koje su vozili naši predstavnici Vlade i kraljevi.

- Dugujemo zahvalnost Bratislavu ali i njegovom sinu Bogdanu koji danas vodi ovaj muzej i čuva uspomenu na oca, ali i doprinosi da mi negujemo kulturu sećanja - objasnio je Vesić.

On je istakao da je obaveza Grada Beograda, kada se reše pravni odnosi sa ovom zgradom, da uredi muzej kako bi imao više prostora i više eksponata.

- Odvojićemo novac da kupimo i druge eksponate koji će biti deo ovog muzeja. Na taj način bi ovaj muzej bio, ne samo muzej automobila što je njegova prvenstvena namena, nego i muzej sećanja na deo istorije Beograda. Posebno na deo između dva svetska rata kada se automobilizam razvijao i tražio svoje mesto pod suncem jer je u našoj zemlji omasovljen tek posle Drugog svetskog rata - rekao je Vesić.

On je pozvao sve da posete muzej, "jer ima mnogo toga da se vidi i jer mogu da uživaju u raznim eksponatima koji pripadaju građankama i građanima Beograda".

Direktor Muzeja automobila izjavio je da posetioci mogu da vide automobile koji imaju istorijsku vrednost za našu državu i grad.

Ovde su izloženi automobili kralja Aleksandra, Josipa Broza Tita, Dragiše Cvetkovića i drugih značajnih istorijskih ličnosti. Podsetio je Petković, takođe pozivajući građane da posete muzej, saopštio je Beoinfo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA