OD GRADA NA POKLON: Sutra konačna rang-lista za 40 stanova za izbegla i interno raseljena lica

Stanovi su površine od 30 do 54 kvadrata, a po strukturi su garsonjere, jednosobni, dvosobni i dvoiposobni. Za objekte su projektovana i parking mesta, a nekoliko stanova u prizemlju ima pristupe prilagođene osobama sa posebnim potrebama

  • 0

Radovi na izgradnji 40 stanova u Velikom Mokrom Lugu, namenjenih izbeglim i interno raseljenim licima, uveliko su odmakli, a sutra će biti objavljena i konačna rang-lista za njihovu raspodelu.

Zoran Kostić, predsednik Komisije gradonačelnika za stambena pitanja, kaže da se useljavanje u nove stanove očekuje najkasnije do proleća. Pravo na učešće na konkurs imale su porodice koje nisu uspele na prethodnom, kao i sve ostale koje su smeštene u preostala tri kolektivna centra u Beogradu.

U aprilu 2012. godine useljena je prva zgrada u Velikom Mokrom Lugu, a u istom naselju, između ulica Vladimira Ćorovića, Teodorine, Vladimira Dvornikovića i Jovijanove, uskoro treba da budu završene još dve zgrade sa po 20 stanova, čiju izgradnju finansira Evropska unija.

– Zgrade su izgrađene na potpuno infrastrukturno opremljenom zemljištvu, koje je ustupio Grad Beograd kao svoj deo učešća u tom projektu. Na toj lokaciji već je useljeno 20, a najkasnije do proleća biće useljeno još 40 porodica, koje su sada smeštene u preostalim kolektivnim centrima u Beogradu – kaže Kostić, i podseća da je cilj projekta da se kolektivni centri u potpunosti ugase i da ove porodice reše stambeno pitanje.

Stanovi su površine od 30 do 54 kvadrata, a po strukturi su garsonjere, jednosobni, dvosobni i dvoiposobni. Za objekte su projektovana i parking mesta, a nekoliko stanova u prizemlju ima pristupe prilagođene osobama sa posebnim potrebama.

Po jedna od porodica koje se budu uselile u obe zgrade, na predlog Gradskog centra za socijalni rad, dobiće status domaćina zgrade. Posao će im biti da vode računa o potrebama ostalih stanara zgrade i posreduju u komunikaciji sa nadležnim institucijama, a za to angažovanje biće plaćeni iz gradskog budžeta.

Reporteri Beoinfa posetili su porodice koje su na prethodnom konkursu dobile krov nad glavom. U potpuno novoj zgradi, koja je useljena u aprilu, nove su samo žardinjere sa cvećem. O njima brine Mara, starica izbegla iz Siska.

- Ko bi mogao da kaže da nije lepo? U kakvim smo samo uslovima godinama živeli u izbegličkom centru u Krnjači, svi u jednoj sobi, a različite generacije. Ovde je mirno, a okolina je lepa. Zato sam odlučila da je još dodatno ukrasim, pa sam uradila ono što volim, posadila sam cveće - priča Mara, pokazujući na desetine saksija na samom ulazu u zgradu.

U porodici Lazić – slavlje. Mala Anastasija slavila je 10. rođendan. Raduje se zbog svojih gostiju i kaže da će već sutra počastiti i drugare iz odeljenja škole "Vladislav Petković Dis", koju uspešno pohađa od kada su se krajem aprila doselili u ovaj kraj. Svoj rođendan prvi put proslavila je u svojoj sobi.

(Izvor: Beograd.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA