Filozofski fakultet prvi podržao "Žensku akciju": Studentkinje će besplatno dobijati higijenske uloške

Ideja je realizovana uz pomoć Saveza studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

  • 1
Filozofski fakultet Foto: Nikola Tomić

Filozofski fakultet je najstariji fakultet na Univerzitetu u Beogradu, ali ujedno i prvi fakultet koji je krenuo koracima Ženske inicijative i deli besplatne higijenske uloške svojim studentkinjama. Ideja je realizovana uz pomoć Saveza studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za čiju su implementaciju zaslužne njihove aktivistkinje Anja Mitrović i Dajana Ivanović, piše ozonpress.net

- Ideju smo pokrenule ispred Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu, vođene Ženskom inicijativom sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada. Želele smo da ovu sjajnu promenu vidimo i na svom fakultetu. Za sada, akciju finansira Savez, a nadamo se da će se akcija u doglednoj budućnosti institucionalizovati, i da će biti inspiracija i za ostale fakultete Beogradskog univerziteta - dodala je aktivistkinja Anja Mitrović.

U Srbiji žene moraju godišnje na osnovne "ženske stvari" da izdvoje najmanje 4.000 dinara, a porez na ove proizvode je 20 odsto, što je više nego, na primer, za dnevne novine. I dok kondome možemo da dobijemo besplatno, za menstruaciju koja prati ženu skoro tokom celog života i dalje nema besplatnih higijenskih proizvoda, a menstruaciju nekada prate stigma i ćutanje.

Prosečno, žena će prvu menstruaciju dobiti s 12 godina, kada uđe u pubertet i, uz prekide koji mogu biti izazvani trudnoćom, dojenjem ili nekim zdravstvenim problemom, menstruaciju će imati svakog meseca do ulaska u menopauzu do koje dolazi između 45 i 55 godine života. Ugrubo rečeno, prosečna žena će menstruaciju imati između 35 i 45 godina svog života. Ako prosečna menstruacija traje šest dana, žena će ukupno krvariti 2.736 dana, ili izraženo u godinama, oko sedam i po godina.

Dajana Ivanović naglasila je da ono što ovom akcijom, žele da poruče je da koleginice pričaju otvoreno o menstrualnom ciklusu i glasno kažu šta žele, te se priključe borbi protiv stigmatizacije.

- Ako udružimo kreativne snage, sličnim akcijama činimo svoju okolinu sigurnijom i boljim mesto za sve, korak po korak - zaključila je Dajana prilikom realizacije same akcije.

Volonterski projekat "Ženska akcija" sprovodi neformalna grupa koju čine studentkinje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, sa odseka za srpsku književnost, sociologiju kao i komunikologiju. Motivaciju za realizaciju ove vrlo hrabre akcije, pronašle su iz želje da unaprede položaj studentkinja na svom Fakulteta.

Ideja je da se na ovaj način pokrene društvo, nakon toga i čitava lokalna zajednica, kako bismo počeli na neki sistemski način da brinu o položaju žena/devojaka u našem gradu. S obzirom da su već delovale kao tim, iza sebe imaju sprovedenu edukativnu anketu na temu menstruacije sa 1.400 novosadskih studenata. Neke od organizacija koje su obezbedile higijenske uloške su OPENS kao Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, Pokret gorana Vojvodine, Kolping Društvo Srbije, kao i MC Vision academy srednja škola iz Novog Sada.

Rodna ravnopravnost je možda polje u kom smo napravili mnogo koraka napred, ali to ne znači da je naš posao završen. Razlika u biologiji žena i muškaraca postoji, i društvo to mora prepoznati, bez stigmatizacije i kažnjavanja žena. Time obezbeđujemo sigurnu i bezbednu budućnost, ali i jednake šanse i početni start za sve devojčice, devojke i žene, što je složićemo se svi - istinska ravnopravnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    18. maj 2022 | 16:56

    Sta ti ljudi koji zavrse filozofski fakultet proizvode, jel pamet ili nesto drugo, molim prosto objasnjenje i ako je moguce bez filozofiranja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA