Srbija i danas pamti svoje heroje

Na Novom groblju obeleženo 105 godina od smrti Vojvode Putnika

  • 1
105 godina od smrti Vojvode Putnika Foto: Beogradska groblja

105 godina od smrti vojvode Radomira Putnika obeležena je 17. maja 2022. godine, državnom ceremonijom svečanog odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja venaca kod Kapele vojvode Putnika na centralnoj stazi Novog groblja. Vence su položili Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i organizacija za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci i poštovaoci velikog Vojvode Putnika.

Radomir Putnik, prvi srpski visoki oficir sa činom vojvode, bio je istaknuti vojskovođa i strateg. Pod njegovom komandom srpska vojska izvojevala je Kumanovsku, Bitoljsku, Bregalničku, Cersku i Kolubarsku bitku. Narušenog zdravlja, vojvoda Radomir Putnik upućen je iz Skadra na Krf, a zatim u Francusku, u Nicu, gde je i preminuo 17. maja 1917. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u otadžbinu 1926. godine i sahranjeni na Novom groblju u Beogradu.

U sklopu državne ceremonije prisutnima se između ostalih, obratio i državani sekretar u Ministastvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodin Miodrag Kapor:

-Danas smo tu ispred spomenika vojvodi Radomiru Putniku, da se poklonimo njegovim senima i senima njegovih saboraca. O tome kakav je bio naš vojvoda, možda najbolje govori njegova Službena karakteristika za 1878 godinu: "Zdrav, krepak, okretan. Sposoban potpuno za službu u ratu. Zna dobro propise i pravila za manevrisanje. Potpuno sposoban za samostalno komandovanje i administrovanje jednom brigadom. Ima dobro i stručno artiljerijsko znanje. Karaktera čvrstog i pouzdanog. Priseban u opasnim momentima. Ljubljen od svojih trupa koje uspešno vodi u boj...". Od rođenja pa do smrti Radomir Putnik je oduvek bio iznad proseka, uvek na čelu raznih aktivnosti, spreman da dodatno uči i proširuje vidike. U komunikaciji sa ljudima odmeren, uvek spreman na razgovor, prema potičinjenima strog ali pravičan. Omiljen u okolini u rado priman u svako društivo, Putnik je kao čovek zaslužio puno poštovanje – istakao je Kapor.

Dugo godina su naši heroji iz ratova sa kraja devetnaestog i početkom dvadesetog veka bili skrajnuti i zaboravljeni, ali sada je to vreme prošlo te nastojimo da ispravimo nepravde koje su im učinjene. Zbog toga su u Državnom programu obeležavanja datuma iz oslobodilačkih ratova Srbije značjano mesto našle sve naše vojskovođe, a posebno vojvoda Radomir Putnik. Naša je dužnost i odgovornost da negujemo sećanje na njih i da prenesemo pokoljenima koja dolaze. Ako mi i naši potomci budemo znali odakle dolazimo i koliko smo platili Slobodu koju živimo, to ćemo bolje moći držati pravac i znati kakvu budućnost želimo - zaključio je Kapor.

Kapela Vojvode Radomira Putnika je izvedena 1929. godine po projektu arhitekte Aleksandra Vasića u poznom srpsko-vizantijskom stilu sa elementima art dekoa. Izrađena je od belog mermera i ukrašnena figurama srpskih vojnika na večnoj straži i odaju počast vojvodi. Kapelu upotpunjuju lučni elementi od bronze i natpisom iznad ulaza "VOJVODI RADOMIRU PUTNIKU ZAHVALNA OTADžBINA".

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA