≫ 

Prve dojave o bombama u zdravstvenim ustanovama: Veliki je problem gde smestiti pacijente na respiratoru

Kako nezvanično saznajemo, dojave su stigle u sve zdravstvene ustanove. Zasad nema evakuacije pacijenata

  • 9
Zdravstvene ustanove bolnice respirator bombe Foto-montaža: Tanjug/Rade Prelić, Shutterstock

Proteklih dana bilo je brojnih dojava o bombama u školama, tržnim centrima, na mostovima, u ustanovama kulture. Danas su stigle i prve dojave o bombama u zdravstvenim ustanovama.

Kako saznajemo, bomba je prijavljena u KBC Zvezdara, ali i u KBC "Dr Dragiša Mišović" i na VMA. Takođe, upozorenje u dva mejla o "9 eksplozivnih naprava" stiglo je i na adresu KC Vojvodina. Nešto pre 14.00 časova pristigla su dva mejla na Klinički centar Vojvodine, u kojem su dojave o bombi. U mejlu, kako piše NS uživo, pošiljaoci sebe nazivaju "finanskijskim teroristima".

Prema našim informacijama, u KBC Zvezdara obustavljen je rad ambulante, prijem pacijenata i kontrole, a manje ugroženi pacijenti poslati su kući.

Direktor KBC "Zvezdara"  prof. dr Petar Svorcan rekao je za Telegraf.rs da su danas oko podneva dobili anonimnu dojavu da su podmetnute eksplozivne naprave u toj zdravstvenoj ustanovi.

- Obavestili smo nadležne službe i započeta je KD inspekcija u skladu sa protokom. Odmah su preduzete sve aktivnosti u skladu sa procedurama predviđenim za takve situacije - kazao je prof. Svorcan za Telegraf.rs.

Kako nezvanično saznajemo, dojave su stigle u sve zdravstvene ustanove. Zasad nema evakuacije pacijenata. Policija je po prioritetu otišla u bolnice. Ima mnogo ležećih pacijenata, a kako saznajemo u KBC "Dr Dragiša Mišović" ima ih više od 400, kao i nekoliko desetina pacijenata na respiratorima.

- Upozorenje je stiglo mejlom, odmah su kontradiverzione ekipe i policija opkolile bolnicu. Oni ispituju teren. Problem je što imamo nekoliko raštrkanih zgrada i što ne znamo gde bismo smestili pacijente koji su na respiratorima. Zasad su pacijenti na mestima gde su bili - kaže izvor Telegrafa iz KBC "Dr Dragiša Mišović".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by SERBIA LIVE - BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Kada je u pitanju VMA, nikom ne dozvoljavaju da uđe tu ustanovu,rampa je spuštena, a vraćaju i ekipe Hitne pomoći.

Jedna Beograđanka, koja je dovela majku na odeljenje hitnog prijema na VMA, rekla je za Tanjug da su svi pacijenti, koji nisu teški slučajevi, evakuisani do iza rampe ispred bolnice.

Oko bolnice i u njoj primetne su jedinice MUP-a sa psima tragačima.

Na adresu Vojnomedicinske akademije stigao je pretecji mejl sa porukom o sedam postavljenih eksplozivnih naprava, objavio je Informer.

Kako se navodi, u mejlu anonimnog pošiljaoca piše da je svaki od eksplozivnih uređaja tempiran i da sadrži po kilogram C4 plastičnog eksloziva, kao i da se dve od sedam naprava nalaze u kanti za medicinski otpad, a jedna na drugom spratu najveće beogradske bolnice.

Samo tokom današnjeg dana bilo je više dojava bombe u Beogradu i jedna u Nišu. Evakuisana je Medicinska škol na Zvezdari, Srednja tehnička PTT škola, Visoka škola elektrotehnike i računarstva na Voždovcu, Geološka i meteorološka srednja škola "Milutin Milanković" i Univerzitet Metropolitan.

Dojava bombe prijavljena je i na bazenu Tašmajdan.

Dojava o bombi nije izostala ni u Nišu. Gimazija "Bora Stanković" dojavu je oko 9.30 sati dobila telefonsku prijavu o postavljenoj bombi.

Učenici i profesori su brzo evakuisani, a na lice mesta su stigli pripadnici policije. U toku je kontradiverziona provera koju rade specijalne ekipe policije, a učenici su pušteni kućama.

Podsetimo, još traju provere starih prijava, pa je danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu onlajn nastava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Disko

    18. maj 2022 | 12:59

    A sta je sa policijskim IT"stricnjacima"?

  • Max

    18. maj 2022 | 13:05

    Nije mi samo jasno kako su prijavili bombu, ja zovem vec danima i niko mi se nigde ne javlja.

  • Alex

    18. maj 2022 | 13:08

    Postavite obezbedjenje i nepustajte nikog bez provere I nema potrebe da praznite bolnice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA