≫ 

Hit u Beogradu na Dan mladosti: Titovi pioniri žale za Jugoslavijom - ali niko ne zna zakletvu

Kuća cveća je prvi put posle korone primila poštovaoce lika i dela iz svih republika bivše države

  • 91

Mnogi Beograđani i gosti iz cele bivše domovine tradicionalno se okupljaju 25. maja u Kući cveća i prisećaju se, kako kažu, "lepih starih vremena".

Pitali smo ih da li se sećaju zakletve, ali, kako je jedan sugrađanin kazao "prošlo je mnogo godina"...

Tekst zakletve je varirao tokom godina sve do generacije đaka prvaka koja je rođena 1982. a koja je poslednja dala zakletvu. Postojale su verzije na raznim jezicima, a postojale su škole koje su imale svoju varijaciju zakletve.

Pionirska zakletva kao i Štafeta mladosti služila je za izgradnju kulta ličnosti Josipa Broza Tita. Doživotni predsednik komunističke Jugoslavije bio je jedan od stubova na kome se gradilo jedinstvo države.

Ipak okupljeni na grobu sećaju se svoje mladosti.

- Sećanje na najlepše dane. Ja sam bivši akcijaš, išao sam 15 godina po radnim akcijama. Kod Tita je bio mnogo bolji život - kazao je jedan stariji građanin.

Video: Proslava Dana mladosti Leta Gospodnjeg 2022: Povorke idu ka Titovom grobu

Bilo je i onih mlađih, koji se sećaju priča iz mladosti svojih roditelja. Jedan momak bio je obučen kao pionir.

- Za mene ovo predstavlja nasleđe. To su mi i baka i deka usadili. Moji roditelji su živeli isto u to vreme. Bilo je lepo vreme, voleo bih da sam i ja makar malo virnuo u to vreme, ali samim ovim što su mi ostavili već je lepo - kazao je jedan mladić obučen u pionirsku uniformu.

Istorijske činjenice kazuju da maršal Jugoslavije nije bio rođen 25. maja, jer je Josip Broz zvanično rođen u Kumrovcu 7. maja 1892. godine. Administrativnim putem kasnije je utvrđen 25. maj. Objašnjenje je bilo to što su tog dana 1944. nemačke trupe, tokom rata izvršile, desant na Drvar. Njihov cilj je bila likvidacija štaba partizanske vojske, pa je nje komadant taj datum uzeo kao svoj "drugi rođendan".

Titov unuk Joška Broz čuva uspomenu na dedu. Njega je deda odgajao jer su mu se roditelji razveli dok je bio mali. Joška je kasnije bio u timu zaduženom za bezbednost predsednika, a danas je predsednik stranke Srpska levica, koja neguje tekovine bivše države.

Video: Joška Broz došao na grob svog dede Tita za 25. maj kad se tradicionalno titoisti okupljaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    25. maj 2022 | 15:31

    Mozete vi pojedini pricati sta hocete ali obican gradjanin radnik je odlazio u penziju sa 60 godina starosti i 10 najboljih je bio izracun, isplacivao se regres, imalo se pravo na godisnji odmor, placao se rad na praznik i prekovremeni, islo se na fakultet za dzabaka, lecilo se za dzabaka, delili su se stanovi, a pitam vas sta danas, kako zivimo danas, zive tajkuni i lopovi a mi obicni krpimo kraj sa krajem i pricamo deci kako da sto pre i sto dalje odu odavde

  • Rade

    25. maj 2022 | 15:17

    Radio sam u Loli u toj Komunističkoj Jugi imao sam platu 3000 maraka ING prevoz, topli obrok, regres, god odmor Fabrika radila besprekorno svima lepo 80% išlo u izvoz. Gde je danas Lola i kolike su plate???

  • Dusam silni

    25. maj 2022 | 15:39

    Nikad bolje nismo ziveli a ovi danas se samo hvale nisu TITU ni do kolena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA