Proslava Dana mladosti u Beogradu: Titovi pioniri uživaju u hrani, muzici i pričaju "kako je nekad bilo lepo"

Današnji datum u socijalističkoj Jugoslaviji slavljen je kao poseban praznik

  • 6

Dan mladosti ili 25. maj, proslavljaju danas mnogi jugonostalgičari širom zemlje i regiona. Na današnji dan, okupljaju se oni koji pamte vreme radnih akcija, sletova, kada se sa "crvenim pasošem" moglo svuda, kada se slušala dobra muzika sa vinila, gledali filmovi koji su slavili revoluciju, kada si "na klupi mogao spavati".

Tako proslava nije izostala ni u prestonici, pa su se poštovaoci ideja i vrednosti bivše SFRJ okupili u kafani Oblak u pantalonama, gde su uživali razgovarajući i zabavljajući se uz dobru hranu i muziku.

Tu su i oni koji su, osim razgovora o tome "kako je nekad bilo lepo", više voleli da se dignu na noge i zaigraju uz "Bella Ciao" i "Quatro Mille Baci".

Mahom su se sastale starije genracije, one koje su živele u zemlji koje se na današnji dan sećaju. Ipak, tu su se našli i oni mlađi, koji su o SFRJ samo mogli slušati iz priča svojih roditelja, baka i deka.

Podsećamo da je današnji datum u socijalističkoj Jugoslaviji slavljen kao poseban praznik, koji je s jedne strane smatran rođendanom Josipa Broza Tita, a s druge predstavljao manifestaciju opšte radosti, proslavu mladosti i optimizma.

Hiljade mladih ljudi iz cele Jugoslavije učestvovalo je svake godine u nizu manifestacija vezanih za proslavu Dana mladosti.

Štafeta je polazila iz različitih delova zemlje, u skladu s tada standardnom primenom ključa, odnosno ravnopravne zastupljenosti, da bi potom bila nošena rukama mladih koji su je pronosili širom zemlje.

Obilazila je čitavu Jugoslaviju, a kulminacija je bila manifestacija, slet, na tadašnjem Stadionu JNA, gde je predavana Josipu Brozu Titu.

Iako 25. maj nije u stvarnosti bio rođendan Josipa Broza Tita, bio je to zapravo 7. maj, on je bio prihvaćen kao datum proslavljanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zamisli

    25. maj 2022 | 19:34

    U Srbiji se proslavlja rodjendan tita, tacno za bolje i nismo

  • Џони90

    25. maj 2022 | 19:51

    Када ове комуњарске генерације, које идеализију једну лаж, живот на кредит, лажно братство и јединство, зађу у дубоку старост и не питају се више ни за шта, тада ће нам кренути боље. А нове генерације да се уче правим вредностима, вери, обичајима, историји, патриотизму, да нам друштво буде на здравим темељима!!! А даће Бог и да се злотвор, творац вештачких граница и покрајина, тамничар и убица Срба исели из куће цвећа и пошаље што даље одавде.

  • humska 1

    25. maj 2022 | 19:02

    nista nije organizovala zasto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA