≫ 

Patrijarh Porfirije sa decom sa KiM i Crne Gore u Hramu svetog Save: Učestvovaće u spasovdanskoj litiji

- Ja se radujem zbog toga što ste došli ovde u Beograd, u hram Svetog Save i što ćete se sutra, na Spasovdan – to je slava grada Beograda – zajedno sa nama moliti Bogu - rekao je patrijarh Porfirije

  • 0

Sedamdesetoro dece sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore doputovalo je u Beograd da bi učestvovalo u spasovdanskoj litiji. Njih je u sredu u Hramu svetog Save primio patrijarh srpski Porfirije, potvrdili su iz SPC.

Patrijarh je u razgovoru sa decom sa KiM i iz Crne Gore, poručio da bi Sveti Sava trebalo da im bude uzor u životu.

- Draga deco sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore, sa velikom radošću vas pozdravljam ovde u zavetnom hramu srpskog naroda, u hramu Svetog Save - kazao im je Patrijarh koji im je ujedno govorio o životu prvog srpskog arhiepiskopa, prenosi Kossev.

Iz SPC navode da je patrijarh posebno izrazio radost zbog toga što će sutra na dan slave grada Beograda učenici proći prestoničkim ulicama, zajedno sa svim učesnicima velike molitvene litije.

- Ja se radujem zbog toga što ste došli ovde u Beograd, u hram Svetog Save i što ćete se sutra, na Spasovdan – to je slava grada Beograda – zajedno sa nama moliti Bogu, što ćete učestvovati u molitvenoj litiji u kojoj ćemo se moliti za mir… Mir je nešto što je najpotrebnije svakom čoveku, svakom pojedincu, nama ali i čitavom svetu - kazao je.

Molite se i za decu Albance

Patrijarh im je ujedno rekao da bi trebalo da vole i poštuju svoj narod, ali i druge.

- Vi na Kosovu siguran sam, a već sam pitao neku decu da li to čine, molite se naravno za pravoslavnu decu, ali molite se i za decu Albance. I vi u Crnoj Gori molite se za svoje bližnje i za svoj narod, ali molite se i za sve druge narode koji žive u Crnoj Gori, bez obzira na to da li su Srbi pravoslavni, ili su Crnogorci, ili su Albanci, ili su Bošnjaci, ili su Hrvati ili iz bilo kog naroda da dolaze. To je jedini ispravni put. To je svetosavski put - poručio im je Patrijarh.

Kazao im je da će ih predstavnici SPC posećivati i na Kosovu i u Crnoj Gori, jer, kako kaže „mi smo jedna istinska duhovna porodica“.

- Znajte da se mi molimo uvek za vas i da, hvala Bogu, dolazimo i dolazićemo da vas posećujemo i na Kosovu i u Crnoj Gori, jer tamo je i živa naša Crkva. Vi ste deo te Crkve i naša Crkva se danas nalazi na Kosovu i u Crnoj Gori. Među nama ne postoji naše i vaše. Sve ono što imamo sve je naše zajedničko. Naša Crkva ima svoje vladike, svoje sveštenike i u Crnoj Gori i na Kosovu, kao i širom sveta - poručio je Patrijah.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Gostima SPC ujedno je vikarni episkop toplički i izabrani šabački Jerotej uručio prigodne poklone.

U srpskoj prestonici boravi ukupno četrdesetoro mališana iz Kosovske Mitrovice – 20 učenika OŠ „Sveti Sava“ i isto toliko đaka OŠ „Branko Radičević“, javio je danas Radio Mitrovica Sever.

Ovaj medij piše da se patrijarhu SPC danas u ime sve dece obratio Mateja Vesković, učenik osmog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“:

- U ime svih, hteo bih da se zahvalim Vama što i u ovim teškim vremenima, za koja znamo kakva su sada, nas nikada niste napustili i uvek ste ostali uz nas. Nalazimo se u velelepnom hramu koji je posvećen svetitelju Savi. Želim samo da Vam kažem da se mi kao deca, pre svega kao dobri ljudi, trudimo da koračamo stazama svetoga Save i da idemo njegovim stopama. A u svemu tome, u tom ostvarivanju, znamo da imamo pomoć Vas, pre svega gospoda Boga - kazao je Vesković.

Mitrovički đaci i njihovi nastavnici, u sklopu posete Beogradu boravili su i u Skupštini glavnog grada gde ih je ugostio zamenik gradonačelnika, Goran Vesić. Za mališane sa Kosova je i u narednim danima isplaniran niz drugih aktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA