Park nauke na Adi: Svirajte čekićem pesmu, upoznajte "Čoveka sata" ili svojim rukama podignete automobil

Građani će moći da uživaju u 10 naučnih eksponenata

  • 0

Park nauke na Adi Ciganliji od danas je obnovljen i osvežen. Spojene su lepe i korisne stvari, biće organizovan veliki naučni piknik za vikend, a danas su posetioci u mogućnosti da probaju naučne eksponate u vremenskom periodu od 11 do 19 časova.

Održaće se zabavno interaktivni šou programi, kao i predavanja, a svako ko je znatiželjan moći će da pokuša da podigne automobil visećom ručkom, da se sa prijateljem čuje šapatom na nekoliko desetina metara udaljenosti, da sazna šta predstavlja "Čovek sat", ili pak da uz pomoć čekića odsvira svoju omiljenu pesmu u Muzičkom stolicama.

Mališani su se upoznali sa brojnim eksperimentima iz nauke i fizike i naučnim izazovima koji su se poigravali sa njihovim čulima.

Zorana Minčić, PR festivala nauke kaže za Telegraf.rs da će mladi i stari imati priliku  da se upoznaju sa svim sferama naučnih fenomena iz oblasti matematike, astronomije, fizike i hemije.

- Park nauke postoji od 2011. godine u Beogradu na incijativu Nemanje Đorđevića, našeg dragog saradnika od prvog festivala nauke. Predstavljeno je deset naučnih eksponata koji definišu različite oblasti i sfere naučnih fenomena, iz oblasti matematike, astronomije, fizike i hemije. Danas će te biti u prilici da proverite da li možete da podignete automobil svojom rukom, čemu služi čovek sat, kako on to pokazuje vreme, da li je ono tačno ili nije tačno i mnoge druge fenomene poput šapata. Kako možemo da šapućemo i da se savršeno čujemo sa nekoliko desetima metara udaljenosti - kaže Zorana Minčić.

Ona kaže da će biti organizovani i interaktivni šou programi, kao i da se za vikend očekuje veliki naučni piknik i predavanja.

- Biće organizovani zabavno-interaktivni šou programi, predavanja koja nisu klasična "eks katedra", sve ono što je karakteristično za festival nauke i jedna prirodna simbioza. 4. i 5. juna nas očekuje veliki naučni piknik, tu će biti naši demonstratori. Festival nauke priprema mnoštvo zanimljivih eksperimenata, naučnih šou programa i predavanja. Imaćemo i naučni amfiteatar za malo bliže druženje sa naučnicima. Imaćete takođe i priliku da postavite pitanje, da istražite i saznate kako se nešto dešava. Naš Milan Popović koji je već naučna šou zvezda proizvodi će munje na Teslinom transformatoru. Takođe, biće prisutan i Predrag Kostin, nagrađivani fotograf iz Zrenjanina. On će mališanima predstaviti tajne svog zanata. Kako je to fotografisati divljinu, koje su tu zamke, koji su tu izazovi. On je rekao jednu stvar koja mi se jako dopada: "Priroda nema reprizu". Tako da ćete moći da uđete u šatore gde se proizvode autentični zvuci divljine - kaže Zorana Minčić.

Naš reporter je probao Arhimedovu klackalicu i uspeo je da podigne automobil "jugo" uz pomoć samo jedne viseće ručke.

Od ostalih naučnih eksponenata, građani mogu da koriste "Muzičke stolice" i da uzmu čekić i pokušaju da odsviraju svoju omiljenu pesmu, tako što će čekićem da udaraju u kamene ploče i time proizvode zvuk.

U "Nemogućem trouglu", moći će da pogledaju kroz prsten prema "Nemogućem trouglu" i videće tri metalne grede koje se susreću pod pravim uglovima. Takođe će moći i da uoče kako spoljašnje strane polako postaju unutrašnje i obrnuto.

Posetioci će moći sa pogledaju i "Arhimedovu klackalicu" u kojoj će moći da pokušaju da podignu automobil uz pomoć tri viseće ručke, tako što će krenuti od lanca koji je najbliži automoibilu.

Takođe, moći će da niz "šine" puste svaki od tri drvena čunja i primetiće da samo jedan od njih može da obiđe ceo put i savlada krivine.

"Anamirinu vrtešku" posetioci će moći da zavrte i stvoriće iluziju u obliku crteža koji se kreću, ali i da isprobaju "Čoveka sata" tako što će okrenuti leđa suncu, dok stoje na kamenoj ploči sa nazivima meseci u godini i pravcom svoje senke će po sunčanom danu uspeti da pokažu na kamenom brojčaniku koliko je sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA