81 godina od bombardovanja Beograda u II Svetskom ratu - 6. april 1941. godine – Sećanje na žrtve

Državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na Spomen-groblju žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine, predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić

  • 0
6.april godišnjica bombardovanja Beograd Foto: JKP Pogrebne usluge

Vence su položili i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić i ambasador Nemačke Tomas Šib.

Žrtvama šestoaprilskog bombardovnja su se poklonili i predstavnici diplomatskog kora, između ostalih: ambasador SAD Kristofer Hil, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasadorka Velike Britanije Šon Maklaud, zatim predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, porodice i potomci stradalih i građani Beograda.

U toku 6. aprila 1941. godine, Beograd je bombardovan u četiri naleta. Na grad je izručeno oko 440 tona razornih bombi, a poginulo je preko 2.500 ljudi. Uništeno je više stotina zgrada, a među njima i do temelja porušeno zdanje Narodne biblioteke Srbije – ustanove osnovane 1832. godine – sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjevekovne spise neprocenjive kulturne vrednosti.

Spomen groblje žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine na Novom groblju u Beogradu je izgrađeno 1966. godine po projektu arhitekte Milice Momčilović. Humke su ozidane betonom, tako da podsećaju na rovove. Uz Severni bulevar nalazi se osam humki sa 29 mermernih ploča na kojima su upisana imena 646 identifikovanih i 1.361 neidentifikovanih osoba, stradalih u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA