• 0

Veliki naučni i filozofski umovi Srbije u Nedelji otkrivanja Evropskih grobalja

Na inicijativu Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE – Association of Significant Cemeteries of Europe), sedmica koja zaključuje mesec maj se tradicionalno, širom Evrope, obeležava kao "Nedelja otkrivanja evropskih grobalja" (WDEC – Week of Discovering European Cemeteries), koja ima za cilj da kroz niz inicijativa podstakne građane da razumeju vrednosti, umetničke domete i raznosvrsnost funerarnog nasleđa

  • 0
Novo groblje

Foto: JKP Pogrebne usluge

Novo groblje u Beogradu, koje je svojom rafiniranom i visokim umetničkim dometima uvršteno u redovne članice ASCE-a i Evropske rute grobalja, aktivno učestvuje organizovanim tematskim šetnjama i interaktivnim prezentacijama sa idejom približavanja svoje baštine i unapređenju znanja o grobljima kao prvoklasnim prostorima sećanja i neiscrpnim kulturno – turističkim resursima.

U sklopu obeležavanja ove značajne sedmice, 05.06.2022. godine biće organizovana još jedna vođena šetnja kroz ovaj sasvim poseban Muzej na otvorenom, kako sa ponosom nazivamo ovu neuporedivu kulturno – istorijsku riznicu našeg grada.

Podsećamo da će Beograd biti domaćin ovogodišnje Konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope koja će se održati u periodu od 15. do 17. septembra tekuće godine.

U nedelju 5. juna – šetnjom alejama Novog groblja setićemo se života ljudi dubokog i širokog uma koji su svojim znanjem, talentom, genijalnošću, učestvovali u stvaranju moderne Srbije. Oživećemo sećanje na strasnog i diplomiranog alasa koji je svojim izumima zadivio Evropu, zatim na naučnika koji je prvi prodro u dubine našeg karaktera i mentaliteta pronevši glas o nama i osobenostima geografije našeg podneblja u svet.

Novo groblje

Foto: JKP Pogrebne usluge

Ispričaćemo i priču o čoveku koji je osporen od drugih naučnika iskoristio širinu svog uma i znanje da osvetli Srbiju, ali i prve žene koja je doktorirala na Beogradskom univerzitetu. Setićemo se nekih, ali i otkrićemo priče o pojedinim manje poznatim ljudima izuzetnog uma, koji su nama u nasleđe predali mnogo, a zauzvrat nisu tražili ništa. Pričom o životima i sudbinama ovih blistavih umova koje je iznedrila naša zemlja, potvrdićemo spoznaju da jedino znanje ima neprocenjivu, iako nevidljivu moć.

Trajanje obilazaka: 120 minuta
Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)
Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti

Prijave nisu potrebne, a obilasci su besplatni. Za dodatne informacije možete se obratiti na: info@beogradskagroblja.rs

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok