Najslađa trka u gradu: Jurišali vlasnici i njihovi psi, na stazi čak 80 parova takmičara i vernih pratilaca

Čar ove trke je bio u tome što su vlasnici i psi jedni druge motivisali

  • 1

U Beogradu, u parku Ušće, danas je održana najslađa i najčupavija trka, prva trka sa psima u našem gradu, u kojoj su se zajedno, jedni pored drugih, takmičili vlasnici i njihove kuce.

Osamdeset učesnika na stazi dugoj 2 kilometra u ekipama sa svojim ljubimcima objasnili su šta znači timski duh i savezništo.

Čar ove trke je bio u tome što su vlasnici i psi jedni druge motivisali.

Neki psi su bili brži od svojih vlasnika pa su im davali "vetar u leđa", a bilo je i onih koje su vlasnici morali da ponesu. I to je bilo u redu, oni su zajedno učestvovali - glavni uslov ove trke bio je da ste u paru sa kucom.

Pre nego što je sat otkucao 11.00, a sudija označio start, porazgovarali smo sa organizatorima događaja, Martinom Laskač, direktorkom rekreativnog trkačkog kluba Capital Crew Belgrade i Milošem Jevićem, profesionalnim trenerom pasa iz kinološkog društva 5Zona.

Martina nam je otkrila da je prvobitni cilj bio da se takmiči 30-40 timova, ali je na kraju ispunjen maksimum od čak 80 učesnika.

Pitali smo je da li postoje pravila kojih se svi takmičari moraju pridržavati

- Neophodno je da pas bude na povocu pre, tokom i nakon trke, iz bezbednosnih razloga i kako bismo imali sve pse pod kontrolom. Nije dozvoljeno učešće pasa mlađih od godinu dana - objasnila je ona i dodala - U trci mogu učestvovati deca sa psima, naravno, uz saglasnost roditelja. I ograničenje je da jedan tim čine jedan pas i jedan čovek - objasnila nam je.

Miloša smo pitali kako je nastala ideja za ovako neobičnu trku.

- Ja sam i iz kinološkog društva 5Zona, Martina je iz trkačkog kluba "Capital Crew Belgrade". Krenuli smo da sarađujemo oko nekih drugih stvari i logično je bilo da organizujemo trku sa psima - rekao je on.

A onda je počela "najluđa trka" u gradu. U početku je svaki pas vukao vlasnike na svoju stranu, ali onda su svi potrčali u istom pravcu jureći jedni za drugima.

Iako je takmičarski karakter trke ovde bio u drugom planu, obezbeđene su nagrade za prva tri mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Svi prisutni mogli su da učestvuju u sakupljanju hrane i opreme za pse za Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda BETA.

Pored hrane, imali su priliku da doniraju sve tipove opreme za pse, igračaka, lekova.

Udruženje u svakom trenutku ima preko 50 životinja o kojima brine, obezbeđuje im sigurno mesto za boravak, hranu i medicinsku negu dok ne nađu svoj trajni dom i porodicu.

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Monti Pajton trka čivava za one koje ne znaju gde se nalaze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA