≫ 

Pčele napravile roj na drvetu usred Novog Beograda, građani iznenađeni, da li se ovde pravi i med?

Iskusni pčelar Slađan Simonović kaže za "Telegraf.rs" da su u pitanju domaće medonosne pčele koje ne predstavljaju nikakvu opasnost po ljude

  • 2

U Ulici antifašističke borbe na Novom Beogradu, ispred stambene zgrade, pojavio se roj divljih pčela. Širom Beograda pčele su počele da prave svoja staništa i da se roje, što je uobičajena pojava za ovo doba godine.

Često kažemo "vredan kao pčela" - o tome koliko su pčele zaista vredne govori snimak na kom se vidi roj, nastao gotovo preko noći.

- Ja sam iznenađen, čitao sam u novinama da su se pčele svuda zapatile u Beogradu, ali nisam očekivao da će da naprave pčelinjak ispred naše zgrade - kaže jedan od stanara Ulice antifašističke borbe.

Inače, pčela je insekt koji je jako važan za ekosistem planete zemlje i u proseku obiđe i opraši više od 1.000 cvetova.

One pored toga proizvode slatki, lekoviti, zlatni sirup koji nazivamo medom.

Savet je da, ako vidite roj poput ovog, nikako ne uništavate pčele, već da pozovete nekoga ko će ih stručno ukloniti i premestiti na mesto koje je sigurno i za njih i za ljude. Ove pčele nalaze se na velikoj visini, ali može da se desi i da one pronađu mesto za košnicu ili rojenje mnogo bliže ljudima.

Iskusni pčelar Slađan Simonović kaže za "Telegraf.rs" da su u pitanju domaće medonosne pčele koje ne predstavljaju nikakvu opasnost po ljude.

- Pčelinjaci se pojavljuju svuda u Beogradu. Neke se okače u rupi zgrade, neke ispod spoljašnih roletni od zgrada, a neke i na drvećima. To nije ništa neuobičajeno. Period maja, juna i jula je period njihovog prirodnog rojenja. To su pčele koje ne treba uznemiravati i koje ne treba sklanjati - tvrdi Slađan.

Video: On je jedini Palestinac na svetu koji sme da stavi rukavice od pčela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    7. jun 2022 | 14:10

    Pcele nisu opasnost po ljude vec su ljudi opasnost za pcele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA